ДНСК спря строителството на небостъргача „I Tower“

По-рано днес главният прокурор обяви, че ВАП ще проверява Боил Банов заради този строеж

ДНСК спря строителството на небостъргача „I Tower“

Снимката е илюстративна

Снимка: Economic.bg/Архив

5072 ~ 1 мин. четене

Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) спря строителството на небостъргача „I Tower“ в центъра на София. „След самосезиране по повод публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) извършването на проверка за законността на строежа на т.нар. небостъргач „I Tower“ в центъра на град София“, съобщиха от ДНСК.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Развитието идва, след като по-рано днес главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата ще проверява министъра на културата Боил Банов във връзка с извършени нарушения относно въпросната сграда, тъй като тя се строи в близост до паметник на културата.

Небостъргачът I Tower е проект на италианската компания Proger, състоящ се от две сгради, като по-високата се предвижда да достигне височина от 113 метра, а по-ниската ще е 6-етажна. Ниската част е планирана за офиси, два ресторанта и спа, докато високата ще бъде хотел, за който има сключен договор с бранда Marriott, с 260 стаи, 60 апартамента и ресторант. Трите подземни нива ще са паркинги и технически помещения, според сайта на Proger.

Подкрепи Economic.bg