До края на април всички министерства трябва да обменят документи онлайн

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев

До края на април всички министерства трябва да обменят документи онлайн
596 ~ 1 мин. четене
До края на месец април всички министерства трябва да обменят документи помежду си по електронен път. До тогава се очаква да няма нито едно ведомство, което да не е интегрирано в общата система за е-документооборот. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който взе участие  на 19-ата годишна конференция за електронно управление „Е-управление – услуги за гражданите“. 

Думите му идват след коментара му от преди месец, че министрите се бавят с е-управлението. Тогава той каза, че мобилизацията им крайно недостатъчна и призова колегите си да приоритизират темата. 

Крайният срок за всички администрации да обменят документи по електронен път е 1 ноември 2018 г.  По данни на  Държавна агенция „Електронно управление“ към днешна дата общо 188 администрации на централно и местно ниво са реални участници в електронния обмен на документи

Очакванията са, че в края на годината системата за електронен обмен на документи вече ще функционира пълноценно. Междувременно трябва да влезе в сила и наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги.

Въвеждането и прилагането на единен протокол в електронния обмен на документи в администрацията гарантира намаляване необходимото време за изпращане, получаване и завеждане на кореспонденция между различните ведомства и ще повлияе положително процесите по предоставяне на административни услуги на гражданите и на бизнеса.  
Подкрепи Economic.bg