Добри финансови доклади повишиха индексите в Европа

През вчерашния ден златото не записа изменение, но среброто се понижи

Добри финансови доклади повишиха индексите в Европа

Снимка: Pixabay

492 ~ 3 мин. четене
Редица компании публикуваха финансовите си отчети за второто тримесечие вчера. Сред тях беше и Morgan Stanley, чиито акции поскъпнаха с 1.8% благодарение на по-добрите от очакваното приходи и печалба. Отличник беше CSX, която аналогично на Morgan Stanleyо надмина прогнозите и поскъпна със 7.1%. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones затвори търговията на 25199 пункта, поведен от UnitedHealth и American Express. Бенчмаркът отбеляза пета поредна печеливша сесия, а за последните 11 такива има само една губеща. Технологичният NASDAQ записа минимално понижение, а широкият S&P 500 нарасна с 0.22% до 2815 пункта.  Повишение записаха и Bank of America, Citigroup, и J.P. Morgan Chase.

В Европа водещите индекси бяха поведени от добрите финансови доклади, публикувани през деня. Лондонското FTSE добави 50 пункта към стойността си и затвори търговията на 7676 пункта. Немският DAX пък нарасна с повече от 100 пункта, а френският САС – с 0.46% до 5447 пункта. Отличникът за сесията беше Ericsson, чиито книжа поскъпнаха с повече от 8.5% отново благодарение на финансовите си репорти. По обяд бяха публикувани данни за инфлацията в Обединеното кралство, което остана на ниво от 2.4%.

Европейската комисия пък взе решение да глоби Alphabet – предприятието майка на Google евро заради нарушение на антитръстова регулация на ЕС. Ако до 3 месеца американският гигант не предприеме действия по прекратяване на практиките, нарушаващи правилата, ще се наложи да заплати глоба в размер на 4.34 млрд. евро. В края на деня имахме значителен ръст в цената на петрола – лекият суров и сортът Брент се търгуваха с 2% повече до 69 и 73 долара за барел.

Златото не записа дневно изменение, но среброто отново се понижи – този път с 0.1% до $15.56 за тройунция.

Акценти днес

Финансови отчети за Q2 на 2018
Продължава сезонът на финансовите отчети за второто тримесечие на годината. Днес данни ще публикуват редица компании, сред които Microsoft и Philip Morris.

Microsoft Inc.

Акциите на технологичния гигант се движат уверено към нови върхове, като преди дни Microsoft успешно подобри най-добрите си стойности. Към момента котировките са в близост до линията на съпротива на формирания канал, а индикаторът Стохастик е в зона на прекупен пазар, което ни кара да смятаме, че ще последва краткосрочно понижение, което може да се използва за покупка на по-изгодна цена.

GBP/USD


В последните близо три месеца британският паунд губи позиции спрямо щатския долар. Има ниво на подкрепа при 1.3050-1.3000, което, ако бъде пробито, ще може да се каже, че даун трендът е стабилен и ще бъде подходящо влизане в къси позиции до следващ сигнал за преустановяване на движението. В края на юни обаче това ниво не беше пробито, поради което съветваме да се изчака преди влизане в къса позиция.

Oil US

Лекият суров петрол претърпя сериозен спад в цената през последните дни и след последния пробив на линията на подкрепа очакваме движението във възходящия канал да бъде възстановено. Преминаване на долната му граница ще може да се приеме за знак за вход в дълга позиция до достигане на нива около 73-74 долара с потенциал за прекрачване на стойностите при 75 долара за барел.

Dow Jones


Отскоро индексът на 30-те сини чипа се движи отново над психологическата граница от 25000 пункта. Въпреки това може да се каже, че от февруари насам котировките са в относително консолидиран канал. Към момента настроенията на инвеститорите са бичи и е възможно да имаме тест на нивото на съпротива. Преди това обаче очакваме краткосрочно понижение в котировките, което би дало добра възможност за покупка.
Подкрепи Economic.bg