Доларът остана стабилен преди изявлението на Фед

Златото леко поскъпна

Доларът остана стабилен преди изявлението на Фед

Доларът остана стабилен във вторник, преди края на заседанието на Фед, докато търговците очакваха намеци относно темпото на предстоящото увеличение на лихвения процент.

В навечерието на изявлението търговията може да бъде повлияна от различни потоци, свързани с края на месеца, тъй като сряда е последният ден за сетълмент преди края на месеца, съобщиха търговци.

Доларовият индекс остана на 96.651, отдалечавайки се от 2- седмичното дъно на 96.288, достигнато в понеделник. Еврото също се отдалечи от достигнатия в понеделник връх на 1.1129 като остана да се търгува за 1.1063 долара.

Повечето стокови валути останаха под натиск поради опасенията от забавяне при китайската икономика, макар да се отдалечиха от няколкогодишните дъна, отчасти благодарение на надеждите, че китайските акции са се стабилизирали след резкия си спад в понеделник.

Австралийският долар се разменяше за 0.7323, отдалечавайки се от достигнатото във вторник 6- годишно дъно на 0.7257.

Канадският долар се отдалечи от 11- годишното дъно на 1.3103, достигнато в понеделник, като последно се търгуваше при курс 1.2928.

Новозеландският долар, който бе най- зле представилата се стокова валута през годината досега, поскъпна с 0,3%, след като стана ясно, че коментарите на НЗЦБ не крият нови изненади.

Председателят на банката, Греъм Уилър, заяви, че икономиката се нуждае от допълнителни понижения на лихвения процент и от по- нисък обменен курс.

След коментарите кивито поскъпна до 2- седмичен връх на 0.6739. По- рано през месеца то бе достигнало 6- годишно дъно на 0.6498, поевтинявайки с 16,7% от началото на годината.

Златото леко поскъпна

Златото се успокои във вторник, но остана близо до 5- и половина годишното дъно, докато пазарите се подготвяха за изявлението на Фед след края на двудневното заседание в сряда, по време на което се очаква политиците да дадат повече яснота относно предстоящото увеличение на лихвения процент.

По- рано тази година от Фед обявиха, че ако икономическите данни подкрепят подобен ход, банката ще увеличи краткосрочния лихвен процент, но забавящият се растеж на Китай и спадът при цените на стоките накараха анализаторите да се запитат дали увеличението няма да бъде отложено.

Спот златото поскъпна с 0,2% до 1 097.32 долара за тройунция, оставайки недалеч от петъчното дъно на 1 077.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 20 цента до 1 096.40 долара за тройунция.

Повишаването на лихвения процент оказва натиск върху златото, тъй като увеличава алтернативната цена на нелихвоносните кюлчета.

Очакванията за скорошно увеличение карат инвеститорите да се колебаят относно купуването на злато, въпреки ниската му цена. Неуспехът на метала да се възползва от паниката около проблемите в Гърция пък намалиха привлекателността му като безопасен актив.

Сред останалите благородни метали платината поскъпна с 0,1% до 980.25 долара за тройунция, оставайки близо до 6- и половина годишното дъно. Среброто поскъпна с 0,9% до 14.71 долара за тройунция, а паладият нарасна с 0,9% до 617.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0