Домусчиев: Реформите в енергетиката не трябва да се отлагат

Кабинетът трябва да прояви нужната воля и да предприеме всички мерки за решаване на проблемите, които пораждат дефицити, категоричен е председателят на КРИБ

Домусчиев: Реформите в енергетиката не трябва да се отлагат
188 ~ 2 мин. четене

Само през 2014 г. енергетиката ни е загубила 231 млн. лв. от ангажимента на НЕК задължително да изкупува електроенергията от термични и заводски централи. Основна дейност на някои дружества е станало производството на електрическа, а не на топлинна енергия.Поради тази причина промените в Закона за енергетиката са наложителни. Това заяви председателят на Управителния съвет на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за „Стандарт“.

Като пример за подобна дейност той посочи „Видахим“, чийто приходи към 31 декември 2013 г. са 54 млн. лв., 52 млн. лв. от които са дошли от продажбата на електроенергия. „Завод за гуми ли е „Видахим“ или термоцентрала, след като над 96% от приходите му са от продажба на енергия“, коментира Домусчиев.

Той подчерта, че подкрепата на реформите категорично е заявена от КРИБ. „Ние като работодатели изказахме и острата си позиция срещу опитите за натиск спрямо кабинета да отмени вече приетите промени в Закона за енергетиката с писмо, което изпратихме до премиера Бойко Борисов, до председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В него категорично заявихме, че бизнесът стои зад промените в закона, че приветства текстовете, които ще намалят с 300 млн. лв. дефицита в системата – дефицит, който плащат бизнесът и обикновените граждани“, обясни председателят на КРИБ.

Според него кабинетът трябва да прояви нужната воля и да предприеме всички мерки за решаване на проблемите, които пораждат останалите дефицити в енергетиката. „Факт е, че има лица, които са заинтересовани да продължат да живеят на гърба не само на бизнеса, но и на обществото като цяло. Именно те сега бунят част от енергитиците и миньорите, които винаги са използвали като щит за своите интереси“, категоричен е Кирил Домусчиев.

По думите му ако тези неефективни когенерации и заводски централи искат да съществуват, в тях трябва да се инвестира, за да станат високоефективни. „Вместо това обаче там години наред не се прави нищо. Те само крадат от всички нас, които плащаме скъпия им ток“, добави още Домусчиев. „Ние твърдо ще защитаваме поправките в Закона за енергетиката и ще застанем на страната на кабинета и на всички партии, които отказват да се поддадат на този силен лобистки и корупционен натиск“, категоричен е председателят на КРИБ.

Коментари: 0