Доналд Тръмп реши „да върне в бизнеса” ZTE

Китайската компания е на \"командно дишане\" заради санкциите на САЩ

Доналд Тръмп реши „да върне в бизнеса” ZTE

Снимка: БТА

1112 ~ 1 мин. четене

Американският президент Доналд Тръмп обеща „бързо да върне в бизнеса” китайската технологична компания ZTE. Неочакваното изявление на Тръмп представлява обратен завой, като се има предвид твърдата позиция на САЩ спрямо китайските търговски практики. Именно тази позиция направи възможно двете най-големи икономики в света да започнат търговска война помежду си.

„Прекалено много работни места в Китай са загубени. Министерството на търговията беше инструктирано да поправи това”, написа Тръмп в Twitter. Той и китайският му колега Си Дзинпин работят заедно да намерят решение на кризата със ZTE.

Китайската корпорация е на „командно дишане”, след като Вашингтон ѝ наложи сериозни санкции, забранявайки на американските компании да ѝ продават хардуер и софтуер. Устройствата на ZTE обаче зависят пряко от снабдяването им с чипове, а са задвижвани от операционната система Android. Ембаргото е за период от 7 години.

Китайският производител твърди, че има достатъчно пари, за да се задържи на повърхността, докато операциите му са временно спрени. Новината не означава, че компанията е напълно мъртва, но при всички положения нещата не изглеждат добре.

Коментари: 0