Дончев: Европейските фондове трябва да водят до реални ползи за страната

Според вицепремиера Томислав Дончев трябва да се засили регионалният подход в планирането на инвестициите с европейски средства

Дончев: Европейските фондове трябва да водят до реални ползи за страната
336 ~ 1 мин. четене
Трябва да засилим капацитета за правене на секторни политики, за да се постави програмирането на европейските фондове на здрава основа, която да води до реални ползи за страната. Това е казал вицепремиерът Томислав Дончев по време на инициираната от него в Министерския съвет работна среща на управляващите органи на оперативните програми, цитиран от правителствената пресслужба. По думите му важен приоритет в подготовката на България ще е засилването на регионалния подход в планирането на инвестициите с европейски средства.

Той е заявил, че веднага след края на Председателството стартира подготовката за следващия програмен период. „До края на Председателството ще са налице проектите не само на Многогодишната финансова рамка, но и законодателния пакет, касаещ управлението на европейските структурни и инвестиционни фондове“, казва Дончев.

След като в началото на май Европейската комисия представи проекта на Многогодишна финансова рамка за ЕС до 2027 г., се очаква на 29 май (вторник) да публикува и проекта на Общия регламент за разпределение на средствата по секторни политики и държави. Непосредствено след това на 8 юни България ще бъде домакин на конференция на високо политическо ниво, където за първи път високопоставени представители на държавите членки и ключовите европейски институции ще коментират предложенията на Европейската комисия и ще дадат тласък в дебата за приоритетите за финансиране в следващия програмен период.
Коментари: 0