ДСБ иска преговори с Борисов за общ президент и мнозинство

Плаващите мнозинства водят до давещи се кабинети, заяви Радан Кънев

ДСБ иска преговори с Борисов за общ президент и мнозинство

Опозиционната част от Реформаторския блок – ДСБ и Гражданският съвет заедно с други 2 партии от блока, подкрепящи управлението – НПСД и БЗНС призоваха премиера Бойко Борисов да отиде в парламента и да преговаря с тях за обща кандидатура за президент на десните партии и тя да бъде настоящият държавен глава Росен Плевнелиев.

Te искат и съставянето на план от важни решения, които да бъдат приети от общо парламентарно мнозинство с ГЕРБ до предсрочни парламентарни избори, които щели така или иначе да бъдат след няколко месеца.

„Реформаторският блок се обезмисля и става пореден съюз със службогонци. На 43-ото Народно събрание е нужно краткосрочно мнозинство за важните проблеми и геостратегически решения, а не плаващите и безпринципните мнозинства за удържане на властта, на каквито сме свидетели“, заяви в парламента депутатът от Гражданския съвет Гроздан Караджов.

По думите му президентът се оказва последен властови гарант. „На нас ни е ясно, че без ГЕРБ няма да има мнозинство зад кандидатура на Плевнелиев. Ето защо като знак на отговорност към нацията ние каним в Народното събрание министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдим 2 точки: 

 възможността 43-ото Народно събрание през краткия период – месеци, които му остават, да свърши нещо смислено, а не да се правят пазарлъци и задкулисни договорки, на каквито станахме свидетели вчера; 

– да имаме обща надпартийна номинация – Росен Плевнелиев, а не тези жалки партийни битки“.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев уточни, че не издигат ничия кандидатура. „Работата на партиите не е да издигат действащия президент, който по Конституция е надпартиен. Ние се обръщаме към ГЕРБ за покана за разговори в тази посока“, добави той.

Според него част от партьорите в Блока са влезли в недостойни пазарлъци – „аз ще ти гласувам този закон, ако преодолеем ветото на президента“, визирайки вчерашното гласуване за Изборния кодекс. „Плаващите мнозинства, водят до даващи се кабинети“, отбеляза Кънев, цитиран от „Дневник“.

Гроздан Караджов добави, че искат разговори с ГЕРБ в парламента, които след провеждането им да завършват с представяне на постигнатото до момента пред медиите, а не да се крият по кабинетите.

Коментари: 0