Джонсън се възстановява от Covid-19, но правителството му страда

Засега британският премиер изпраща дистанционни указания към администрацията си

Джонсън се възстановява от Covid-19, но правителството му страда

Снимка: БТА

4895 ~ 2 мин. четене

Британският премиер Борис Джонсън се възстановява, след като стана жертва на коронавируса, и изпраща указания на правителството. Това съобщи днес водещ член на кабинета в момент, когато управляващите са критикувани за действията си за справяне с пандемията.

След като преди седмица беше изписан от болница, министър-председателят постепенно се възстановява и е в добро настроение, каза министърът на британския кабинет Майкъл Гоув пред британската телевизия Sky News.

Гоув каза, че премиерът е разговарял с външния министър Доминик Рааб, който го замества, докато оздравее. Рааб е предал на останалите членове на кабинета инструкциите на премиера по време на телеконферентен разговор вчера сутринта, допълни министърът.

Великобритания е една от най-засегнатите от болестта Covid-19 страни в Европа. Според последните данни на британското здравно министерство, оповестени днес, починалите в болници от коронавируса в страната са се увеличили за деня с 596 и са достигнали 16 хил. Reuters отбелязва, че това е най-малкото дневно увеличение от близо две седмици. Вчера дневното увеличение бе 888 нови починали.

Всекидневните сводки на правителството обаче са критикувани, че съобщават само броя на починалите в болниците пациенти с положителен тест, а не включват починалите в домове за възрастни или в дома си. Според организации, представляващи старческите домове, починалите в такива заведения са между 4000 и 7500.

До момента в страната са направени тестове за вируса на 373 хил. души, като положителните проби са 120 хил. В четвъртък правителството реши да удължи с поне три седмици въведените на 23 март карантинни мерки.

Гоув каза, че броят на смъртните случаи остава много обезпокоителен. Процентът на заразените и смъртността се задържат, но не сме напълно сигурни, че вече сме на низходящата линия, условие, което трябва да е налице, преди правителството да смекчи ограничителните мерки. От началото на пандемията правителството е обвинявано, че е реагирало със закъснение. Британският таблоид Sunday Times днес отново атакува кабинета, че е пренебрегнал предупрежденията на учените и призивите да осигури предпазно облекло на медиците, а Борис Джонсън - че е пропуснал множество кризисни съвещания, посветени на коронавируса. По данни на британските медии, до момента в страната са починали между 50 и 60 медици, заразени с коронавируса.

Подкрепи Economic.bg