easyJet напредва с плановете си за електрически самолет

Компанията иска до десетина години електрически самолети да обслужват маршрути от около 500 километра

easyJet напредва с плановете си за електрически самолет

Снимка: Pixabay

Плановете на британския нискотарифен авиопревозвач easyJet да пусне до 2027 година електрически пътнически самолети по някои от маршрутите, които обслужва, напредват, предаде Ройтерс.

Миналата година вторият по големина европейски нискотарифен авиопревозвач след Ryanair обяви, че иска да пусне природощадящи, с нисък шум електрически самолети до 2027 година. За целта компанията има партньорство с американската стартъп компания Wright Electric.

Компанията работи сега по електрически двигател за самолет с девет места, който ще лети догодина, след като успехът с двуместен самолет даде увереност на авиокомпанията в бъдещето на електрическото летене.

easyJet иска до десетина години електрически самолети да обслужват маршрути от около 500 километра, което означава, че може да използва електрически самолет по маршрута Лондон - Амстердам, втората по натовареност дестинация в Европа. Авиокомпанията вече си е поставила за цел намаляване на въглеродните емисии с 10 процента на пътник на километър до 2022 година, като използва самолети с висока горивна ефективност като Airbus A32neo.

Електрически самолет, който се характеризира с по-ниски емисии вредни газове, шум и по-малки разходи ще бъде изключително привлекателен за всички авиокомпании, като се има предвид, че самолетното гориво е най-големият разход за авиокомпаниите, а цената на горивото се повиши значително тази година. 
Коментари: 0