ЕК иска незабавни мерки за осигуряване на чист въздух

България не беше сред участниците в срещата с еврокомисаря по околната среда Кармену Вела

ЕК иска незабавни мерки за осигуряване на чист въздух
1468 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия настоя днес държавите в ЕС да предприемат незабавни мерки за осигуряване на чист въздух. Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела посочи пред журналисти, че ЕК повече няма да чака. Това стана ясно след среща на еврокомисаря с девет държави членки, от които той е поискал разяснения относно начина, по който възнамеряват да спазват нормите за чист въздух. България не беше сред участниците в срещата.

„Заявихме, че ще се отнасяме сериозно към сериозните въпроси - това правим. Утре комисарите ще обсъдят въпроса на седмичното си заседание. Държавите, които не са изпълнили досега изискванията и още не са предадени на съд, имат срок до понеделник да предложат нови мерки. Ако преценим, че тези мерки ще доведат до бързо подобрение, може да не отнесем въпроса до съда“, заяви Вела.

Законодателството на ЕС за качеството на атмосферния въздух определя ограничения за качеството на въздуха, които не могат да бъдат превишени никъде в ЕС, и задължава държавите-членки да ограничат излагането на гражданите на вредни замърсители на въздуха.

Тя добави, че тези изисквания са стари и трябваше да бъдат приложени отдавна. „Достатъчно чакахме и повече няма да чакаме. Призовавам всички държави в ЕС да решат този въпрос със спешността, която съдържа“. Отговорността за действие е на държавите, има и правни последици, добави еврокомисарят. Той отбеляза, че годишно в ЕС от дихателни болести умират около 400 000 души.

През 2008 г. ЕС въведе максимално допустими прагове на замърсяване на въздуха. В 23 от 28-те държави в ЕС тези изисквания не са изпълнени и въздухът е прекомерно замърсен в над 130 града.

По един от показателите за замърсяване ЕК води дело срещу 13 държави (Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и Люксембург). По втори показател подсъдимите страни са 16 - Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения.

Коментари: 0