ЕК: Правителството да премахне изискването за „повече българско“ в магазините

Комисията посочва, че с действията си правителството нарушава конкуренцията и един от основните принципи на ЕС

ЕК: Правителството да премахне изискването за „повече българско“ в магазините
5426 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия официално поиска от България да премахне изискванията, наложени на големите хранителни вериги, според които те трябва да отделят повече пространство и да обозначават българските продукти. Това става ясно от писмо на ЕК, според която тези мерки са дискриминационни за свободно движение на стоки.

„Българското законодателство задължава търговците на дребно да предлагат обособени места и да излагат по виден начин местни хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90% мляко и млечни продукти от местни производители“, се казва в позицията на Комисията.

Според нея тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС), тъй като създават по-изгодни и конкурентни маркетингови условия за местните хранителни продукти, дискриминиращи подобни вносни продукти.

За това, че ЕК може да не хареса българските действия в сектора, алармираха от Сдружението за модерна търговия (СМТ) още в началото на април, когато дойде идеята от министъра на земеделието Десислава Танева за "повече българско" като антикризисна мярка.

„България има един месец да отговори на опасенията, повдигнати от Комисията. Без задоволителен отговор Европейската комисия може да реши да изпрати на България мотивирано становище“, се казва в позицията от днес.

ЕК казва, че „това ограничава и свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на търговската си площ и да адаптират веригата си на доставки. Такива ограничения могат да бъдат оправдани само от по-важни причини от общ интерес, като общественото здравеопазване, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел“, добавя ЕК.

Според нея поради извънредните обстоятелства поради коронавирусната санитарна ситуация и отслабването на икономиките на ЕС е наложително запазването на свободното движение на стоки и свободата на установяване. „Неоправданите пречки могат да подкопаят нашите колективни усилия да поддържаме товарите да се движат свободно и ефективно по целия ЕС и способността ни да се борим с тази безпрецедентна криза, в духа на европейската солидарност“.

Припомняме, че споровете за повече местна продукция в магазините започнаха между големите търговски вериги и Министерство на земеделието в началото на април. Големите супермаркети първоначално не одобриха предложенията на държавата и ги определиха като „популистки“. След разговори с премиера Бойко Борисов и министър Танева все пак се постигна консенсус. В средата на април правителството прие постановление, с което задължи търговските вериги в България да предлагат в своите магазини продукция от български регионални производители. Изискването е местата за продажба на български продукти да са с площ, достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. Ако не ги спазват компаниите за заплашени от 15 хил. лв. до 50 хил. лв. глоби. 

Много от веригите вече започнаха, всяка по свой начин, да изпълнява задълженията си и да обозначава и отделя стоките от местни производители, така че да са по-забележими. Проверки затова дали се спазват изискванията ще започнат в края на май, коментира преди седмица Десислава Танева.

Коментари: 0