ЕК предоставя 3 млрд. евро помощ на 10 държави извън общността

Средствата ще се предоставят под формата на заеми при облекчени условия

ЕК предоставя 3 млрд. евро помощ на 10 държави извън общността

Снимка: Economic.bg/Архив

968 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия прие пакет от макрофинансова помощ (МФП) в размер на 3 млрд. евро, която е предназначена за десет държави партньори, които са съседи на ЕС или са кандидат членки. Целта е да им се помогне да ограничат икономическия спад в резултат на пандемията от Covid-19, става ясно от съобщение на сайта на Европейската комисия.

Помощта е в рамките на стратегията Екип Европа, силният и целенасочен отговор на ЕС в подкрепа на усилията на партньорските държави за справяне с пандемията. Това представлява важна демонстрация на солидарността на ЕС с тези страни в момент на безпрецедентна криза“, пишат от ЕК.

Предвидените средства ще бъдат разпределени между следните държави: Албания (180 млн. евро), Босна и Херцеговина (250 млн. евро), Грузия (150 млн. евро), Йордания (200 млн. евро), Косово (100 млн. евро), Молдова (100 млн. евро), Черна гора (60 млн. евро), Северна Македония (160 млн. евро), Тунис (600 млн. евро) и Украйна (1.2 млрд. евро).

„Подкрепата на нашите съседи е от съществено значение по време на криза, за да поддържаме целия регион стабилен. Като част от глобалния отговор на ЕС на пандемията от коронавирус, трябва да помогнем на съседните ни страни да преодолеят най-лошото от икономическото му въздействие“, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

На същото мнение е и еврокомисарят по икономиката Паоло Дженталини. Европейската солидарност не трябва да спира на границите на нашия съюз. Днес Европейската комисия предприема решителна стъпка, за да помогне на десет наши съседи в борбата им срещу коронавируса. Призовавам Европейския парламент и Съвета бързо да съгласуват този важен пакет“, каза той.

Средствата по макрофинансовата помощ (МФП) ще бъдат предоставени за период от 12 месеца под формата на заеми при облекчени условия, за да помогнат на тези държави да покрият непосредствените си, спешни финансови нужди. Заедно с подкрепата на Международния валутен фонд средствата могат да допринесат за повишаване на макроикономическата стабилност и да позволят разпределянето на ресурси за защита на гражданите и смекчаване на негативните социално-икономически последици от коронавирусната пандемия. Този инструмент също така остава достъпен и за други страни, отговарящи на изискванията, които изпитват затруднения с платежния баланс, пишат още от ЕК.

Предложението на Комисията трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Като се има предвид спешната нужда от тази подкрепа, Комисията разчита на сътрудничеството на законодателите, за да осигури бързо приемане на предложението, се казва още на сайта на ЕК.

Подкрепи Economic.bg