ЕК призова външните граници на блока да се отоворят на 1 юли

Комиситяа настоява държавите членки да се споразумеят за списък на държави извън ЕС, откъдето пътуващите могат да пристигат свободно

ЕК призова външните граници на блока да се отоворят на 1 юли

Снимка: БТА

1108 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия призова държавите от Европейския съюз да отворят външните си граници за посетители от трети страни от 1 юли. „Международните пътувания са от ключово значение за туризма и бизнеса, както и за възстановяването на семейните и приятелските връзки“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Euronews.

На въпрос кога вътрешните граници между държавите в ЕС трябва да бъдат отворени, тя отговори: „възможно най-скоро“, цитирайки Европейския център за контрол на заболяванията, който казва, че  „затварянето на вътрешните граници не е ефективен начин за справяне с пандемията в този момент“.

В момента Европейската комисия е препоръчала отваряне на вътрешните граници от 15 юни, но всяка държава трябва да се разбере със своите съседни за правилата, по които ще се пътува между тях. Европейската комисия настоява държавите членки да се споразумеят за списък на държави извън ЕС, откъдето пътуващите могат да пристигат свободно от началото на следващия месец.

Методът, по който ще се избира кои държави да бъдат включени във въпросния списък е процент на заразените с новия коронавирус, както и по какъв начин се справят властите с овладяването на ситуацията. Първите държави, за които ЕК препоръчва отпадане на забраните за свободно пътуване са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Подкрепи Economic.bg