Електронната цигара стана дума на годината

\"Vape\" бе избрана от Оксфордския речник заради нарасналата й употреба в езика

Електронната цигара стана дума на годината
204 ~ 1 мин. четене
Думата "vape", която означава електронна цигара и дръпване от електронна цигара, стана дума на 2014 година на Оксфордския речник, съобщи Ройтерс.

Употребата на думата се е удвоила за една година и сега тя се среща 30 пъти по-често отколкото преди две години. Тази честота се обяснява не само с по-голямата популярност на електронните цигари, но и с дебатите за тяхната безопасност. 

Думата "vape" се е появила в статия от 1983 г., която описва още неизобретените електронни цигари. Тя става популярна чак през 2009 г. Пикът на употребата й е през април тази година, когато в Ню Йорк забраняват пушенето на електронни цигари на закрито, а във Великобритания започва работа първото вейп кафене. 

През 2013 г. дума на годината стана „селфи” - автопортрет, направен със смартфон. 

За момента думата на годината е прибавена само в интернет сайта на Оксфордския речник, а включването й в Оксфордския английски речник, смятан за определящ за развитието на английския език, се проучва.

"Фотобомба" пък стана дума на годината на речника "Колинс". Думата, която означава вмъкване в чужда снимка, е влязла в езика преди шест години. В речника "Колинс" тя е включена чак тази година.

Подкрепи Economic.bg