ЕП иска налагане на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Заради сериозни обвинения срещу Рияд за нарушения на международното хуманитарно право в Йемен

ЕП иска налагане на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Европейският парламент призова върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, пише БТА.

Призивът се съдържа в резолюция за положението в Йемен, приета с голямо мнозинство на двудневната сесия на евродепутатите в Брюксел. Европарламентът отбелязва, че съществуват сериозни обвинения срещу Рияд за нарушения на международното хуманитарно право в Йемен. Допълва се, че държавите от ЕС продължават оръжейния износ за Саудитска Арабия и след задълбочаването на конфликта в Йемен, и в разрез с решенията на Съвета на ЕС.

В резолюцията се настоява за постигането на мирно политическо решение в Йемен под егидата на ООН. ЕП пояснява, че в Йемен близо 21 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ след опустошенията от продължаващата втора година гражданската война между водената от Саудитска Арабия коалиция и подкрепяните от Иран бунтовници.

Същевременно българската делегация в Рияд начело с премиера Бойко Борисов постигна редица споразумения със Саудитска Арабия, сред които са разкриване на търговско представителство в страната, съвместна работа в областта на въздушния и морски транспорт и инвестиции на Саудитска Арабия в 5-звездни хотели в България.

Коментари: 0