ЕК ще проверява усвояването на еврофондовете в България

Комисията по бюджетен контрол към ЕП и ОЛАФ се задействат заради наложените санкции по закона „Магнитски“

ЕК ще проверява усвояването на еврофондовете в България

Снимка: Unsplash

1132 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Европейският парламент може да започне проверка срещу България във връзка с усвояването на европейските средства досега. Това стана ясно по време на последното заседание на Комисията по бюджетен контрол. Председателят ѝ Моника Холхаймер предложи проверката късно снощи, съобщава БТА.

България е попаднала във фокуса на евродепутатите заради наложените санкции от САЩ по закона „Магнитски“. Участвали са и представители на службата за борба с измамите ОЛАФ. След оповестените санкции от Вашингтон, ЕК е поискала незабавна проверка от София дали уличените в корупция лица получават средства от ЕС. Българските власти са отговорили отрицателно.

От ОЛАФ съобщиха, че през миналата година службата е препоръчала на българските власти действия по 7 случая на нарушения за общо 35 млн. евро със средства от ЕС. Земеделието е посочено като един от проблемните сектори за неправомерно усвояване на европейски пари. Само между 2015 и 2019 г. ОЛАФ е засякла нередности по 1126 случая. От 2014 до 2020 г. измамите с евросредства в България се оценяват на 1.78 млрд. евро.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, ще проверява как са харчени парите по Оперативна програма „Околна среда“.

„Първата работа на Европейската прокуратура в България се оказва, че е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС“, заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на брифинг тогава.

Подкрепи Economic.bg