СЗО: Смесването на ваксини е опасна тенденция

Американският регулатор отправи ново предупреждение към информационния лист на ваксината на J&J

СЗО: Смесването на ваксини е опасна тенденция

Снимка: Pixabay

916 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Главният учен на Световната здравна организация посъветва хората да не смесват ваксини срещу COVID-19 от различни производители, като обяви този ход за „опасна тенденция“. Основното притеснение е, че има твърде малко данни за въздействието върху здравето, предава Reuters.

Експертите по инфекциозни болести преценяват дали хората, получили ваксината на Johnson&Johnson, която е от една доза, трябва да получат в допълнение още една доза от препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna, за които се твърди, че са по-ефективни срещу силно заразния „Делта“ вариант.

Тук сме в зона без данни, без доказателства, що се отнася до смесване и съответствие. Има ограничени данни за комбинирането на препаратите. Ще се получи хаотична ситуация в някои страни, ако гражданите започнат да решават кога и кой ще приема втора, трета и четвърта доза“, заяви доктор Сумия Сваминатан, главен учен на СЗО.

Междувременно Pfizer настоява американските и европейските регулатори да разрешат поставянето на трета доза, в допълнение на двудозовия режим. Предполага се, че така препаратът може да бъде по-ефективен срещу новите разновидности на вируса. Здравни служители обаче настояват, че няма медицински доказателства за необходимостта от подобна стъпка.

След среща с производителя на ваксини Pfizer американските здравни власти заявиха, че американците, които са напълно ваксинирани, нямат нужда от подсилваща доза.

Същевременно по-рано днес Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) отправи ново предупреждение към информационния лист на ваксината на Johnson & Johnson, казвайки, че според данните има повишен риск от рядко неврологично разстройство през шестте седмици след инокулацията. В писмо до компанията регулаторът класифицира шансовете за синдром на Guillain-Barré (GBS) след ваксинация като „много ниски“, но не и невъзможни. Казва се, че получилите на ваксината J&J трябва да потърсят медицинска помощ, ако имат симптоми като слабост или изтръпване, затруднено ходене или затруднения с движения на лицето.

Данните показват, че около 12.8 милиона души са получили по една доза от препарата в САЩ. FDA заяви, че според 100 предварителни доклада за GBS за получилите ваксината при 95 са констатирани проблеми или се е наложила хоспитализация. Докладван е и един смъртен случай.  

GBS е рядко неврологично състояние, при което имунната система на организма атакува защитното покритие върху нервните влакна. Повечето случаи следват бактериална или вирусна инфекция. Повечето хора се възстановяват напълно от GBS, посочват от FDA.

В миналото състоянието се е свързвало с ваксинации, като вниманието върху него бе фокусирано по време на огнището на свински грип в САЩ през 1976 г., както и десетилетия по-късно с препарата, използван при пандемията от грипа H1N1 през 2009 г.

Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) повечето от констатираните случаи са били при мъже, много от които на 50 или повече години. Не са открити по-високи от очакваните случаи на GBS при получатели ваксина от тип иРНК на Pfizer Inc (PFE.N) / BioNTech SE и Moderna Inc. (MRNA.O).

Подкрепи Economic.bg