Ердоган призова турците в Германия да гласуват срещу Меркел

Турският президент продължава враждата с Берлин, която започна след действия на турските власти срещу германски граждани и компании

Ердоган призова турците в Германия да гласуват срещу Меркел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че германският канцлер Ангела Меркел и съюзниците ѝ са врагове на Турция. Именно затова той призова турските граждани в Германия да гласуват срещу партия Християндемократически съюз, чийто председател е Меркел, на предстоящите парламентарни избори.

„Призовавам всичките ми сънародници в Германия: Християндемократите, Германската социалдемократическа партия, Зелената партия са все врагове на Турция. Подкрепяйте тези политически партии, които не са врагове на Турция”, гласи призивът на турския държавен глава, цитиран от Reuters.

Припомняме, че отношенията между Анкара и Берлин от дълго време са обтегнати, след като турските власти задържаха германски гражданин по подозрение в тероризъм, а Германия отвърна с предупреждение, че ще преориентира външната си политика спрямо Турция. Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че правителството му вече не може да гарантира германските корпоративни инвестиции в Турция. Причината за това стана и фактът, че правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвини няколко компании, включително Daimler и BASF, че имат връзки с движението на политическия му враг Фетуллах Гюлен.

Габриел каза още, че не може да си представи преговори за разширяване на митническия съюз до Турция и още тогава предупреди, че ще говори с останалите европейски лидери за преразглеждане на предприсъединителните фондове, които се предлагат на Анкара.

Коментари: 0