ЕС има мъдри и сигурни Балкани, смята Бойко Борисов

Балканите трябва да са единни и да се модернизират, за да отговорят на очакваният на големите световни играчи

ЕС има мъдри и сигурни Балкани, смята Бойко Борисов
Европейският съюз (ЕС) има едни мъдри, прогнозируеми и сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага –  върховенство на закона, инфраструктура, правила, по-високи доходи за хората. Това каза българският премиер Бойко Борисов на старта на четиристранната среща на балканските лидери  в Белград в събота. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич е домакин на премиерите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и на България Бойко Борисов. Това е втора поредна среща помежду им, след като преди два месеца четиримата разговаряха в резиденция Евксиноград във Варна. 

Акцент на днешните дискусии са регионалната стабилност, евроинтеграцията на Сърбия, както и съвместните инфраструкторни и енергийни проекти. 

„Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна – тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи в Балканите. Там, където се строи, там няма войни“, коментира Борисов.

Той припомни, че историята на региона помни тежки времена на напрежение и кръвопролития. „130 години след това отново си говорим за това как да устроим така Балканите, че хората да живеят по-добре“, посочи още българският премиер. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също е категоричен, че не трябва да се връщаме към етническата изолация, а да вървим напред с уважение в международните закони. В тази връзка той изтъкна Лозанското споразумение като крайъгълен камък за региона. 

Според него Гърция, България, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително голяма роля за развитието и придвижването напред на целия Балкански регион. „Това ще даде по-добра перспектива за цяла Европа“, каза още Ципрас, цитиран от БНТ.

Бойко Борисов изтъкна, че сегашният момент е ключов, тъй като много от големите играчи в света също имат интереси на Балканите. Затова, според него, е важно да се изгради модерна инфраструктура, включително дигитална такава, както и да се свали роумингът. 
Коментари: 0