Естонска дигитална банка започва дейност в България

Bigbank е получила лиценз от БНБ за работа като клон на чуждестранна финансова институция

Естонска дигитална банка започва дейност в България

Снимка: Bigbank Group

2270 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Естонската дигитална банка Bigbank официално стъпва и на българския пазар. До момента тя оперира в Литва, Латвия и Естония, както и във Финландия и Швеция. Банката предлага финансови решения под формата на трансгранични услуги и в Германия, Нидерландия и Австрия. Дейността й е насочена към бизнес и индивидуални клиенти.

Bigbank стъпва на българския пазар с намерението да осигури модерни, надеждни и удобни услуги за банкиране онлайн. Виждаме голям потенциал за това в България, особено в условията на COVID, когато онлайн услугите са най-безопасни и следователно най-благоприятни за клиентите“, коментира Мартин Лянтс, главен изпълнителен директор на Bigbank Group.

В България банката ще стартира с потребителски кредити за индивидуални клиенти, като възнамерява в близко бъдеще да предлага и депозитни сметки. Амбициите на ръководството на банката са да добави към портфолиото си в България и жилищни заеми, както и други услуги, които Bigbank Group предлага на останалите пазари.

Bigbank има издаден лиценз за работа в България като банков клон на чуждестранна финансова институция. 

Българските клиенти на банката могат да кандидатстват за потребителски заеми с матуритет до 10 години, като процесът на одобрение обикновено отнема до 2 часа. Целият процес на кандидатстване протича онлайн – от идентификацията до подписването на договор.

„Според опита ни от други пазари е важно потребителските заеми – било то за ремонт или покупка на автомобил – да бъдат достъпни и с по-дълъг срок, така че малките месечни вноски да не натоварват бюджета на семейството“, коментира Ростислав Русинов, мениджър на българския клон на банката.

Подкрепи Economic.bg