ЕЦБ оряза ликвидната си подкрепа за гръцки банки

Мярката се счита като отговор на намеренията на гръцкото правителство да се откаже от плана за реформи

ЕЦБ оряза ликвидната си подкрепа за гръцки банки
3698 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Европейската централна банка (ЕЦБ) изненадващо прекрати приемането на гръцки държавни облигации като залог при отпускането на ликвидна подкрепа за местните банки, съобщава Reuters. Мярката влиза в сила от 11 февруари.

По този начин достъпът на кредитните институции от южната ни съседка до жизненоважния за тях ресурс силно се ограничава и тежестта до голяма степен се поема от централната банка на Гърция. Тя обаче ще може да предоставя финансиране само след одобрение от ЕЦБ. Счита се, че мярката в толкова чувствителната за страната сфера е в отговор на намеренията на новото правителство да преустанови изпълнението на програмата за финансова помощ срещу реформи в публичната сфера.

Ходът идва едва часове, след като гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че ЕЦБ ще „направи каквото е необходимо“, за да подкрепи членовете на еврозоната. Изказването бе направено след среща между него и Марио Драги.

Още с предварителните резултати за изборна победа на СИРИЗА гръцките банки бяха подложени на масиран натиск от страна на вложители, които се опасяват от излизане на страната от еврозоната и нейната нова дестабилизация. Две кредитни институции вече се възползваха от ликвидната подкрепа на ЕЦБ, а оттеглянето и означава, че на гръцката централна банка може да се наложи да предостави ресурс за няколко десетки милиарда евро през следващите седмици, за да предпази банковата система.

Решението, изискващо мнозинство сред шефовете на централни банки в 19-членния валутен съюз, показва, че повечето европейски страни са обединени в несъгласието си с радикалните предизборни обещания на Алексис Ципрас и съпартийците му. Германия категорично се обяви срещу прекратяването на програмата за реформи, а канцлерът Ангела Меркел зави в интервю наскоро, че не може да се очаква каквото и да било отписване на гръцки дълг.

Самите Варуфакис и СИРИЗА направиха частичен завой от предизборния си ангажимент за опрощаване на гръцкия дълг и спиране на политиката на бюджетни ограничения. Финансовият министър обяви план за рефинансиране на задълженията с безсрочни облигации, както и такива с лихвени плащания, обвързани с икономическия растеж. Бе направена и заявка, че реформите в страната ще продължат, но според изцяло нова програма.

Новината заличи част от възстановеното от единната европейска валута през последните дни и еврото поевтиня с 1,2% спрямо щатската валута до 1,1341 долара. В началото на днешната търговия то загуби още 0,1% до 1,1332 долара.


Подкрепи Economic.bg