ЕЦБ: Популизмът в ЕС нараства

Правителствата най-накрая да въдворят ред в своите икономики, категоричен е Петер Прает

ЕЦБ: Популизмът в ЕС нараства

Възходът на популистките партии в Европа трябва да бъде сигнал за правителствата най-накрая да въдворят ред в своите икономики. Това каза главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прает в интервю за германски вестник.

"Правителствата трябва да дадат приоритет на трудните политически решения и да продължат с така необходимите реформи", добави още той.

Коментарът на икономиста идва на фона на подготовката на Гърция за предсрочни избори след като парламентът не успя да избере президент на страната. Водеща в надпреварата е лявата партия СИРИЗА. Тя е и против финансовите ограничения наложени на Атина от ЕС и настоява за тяхното ревизиране, както и за евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната.

"Популистките партии в някои страни обещават бързи решения, но те предлагат единствено рецепти за провал", каза Петер Прает. Според него е погрешно да се вярва, че единствено връщането към старата система на работа ще оправи проблемите в една страна. "Това, от което имаме нужда сега е да направим необходимите структурни размествания. Девалвираща политика няма да реши структурни проблеми", допълни още той.

Коментари: 0