ЕЦБ ще купува държавни облигации от 9 март

Според Марио Драги, провежданата парична политика вече дава своите положителни резултати

ЕЦБ ще купува държавни облигации от 9 март
3605 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне на 9 март, обяви Марио Драги сред срещата на Управителния съвет на институцията в Кипър днес.

Президентът на ЕЦБ потвърди програмата за изкупуване на активи в размер на 60 мрлд. евро месечно. Той посочи, че въпреки поставения ѝ ориентировъчен срок от края на септември 2016 г., тя ще продължи дотогава, докогато се отчете устойчива промяна в инфлацията, в посока целта от 2%. Паралелно с това институцията ще продължи и програмата си за придобиване на обезпечени ценни книжа, започнала през миналата година.

Количествените улеснения ще засегнат комбинация от публични и частни ценни книжа, с преимущество на държавните. В 16:30 българско време трябва да бъде публикувана повече информация за осъществяването на програмата. Събранието на централните банкери в Кипър до голяма степен повтори посланията от 22 януари, когато бе анонсирано официално изкупуването на активи.

Държавният дълг, който ще бъде купуван, няма да обхваща страни, намиращи се във форма на спасителна програма, което изключва Гърция. В допълнение на това, обект ще бъдат само инструменти с инвестиционен кредитен рейтинг.

В същото време, до голяма степен очаквано от пазарите, 25-членният Управителен съвет на институцията реши да остави основната лихва непроменена – 0,05%.

Драги подчерта, че вече се виждат първите положителни ефекти от провежданата парична политика и вече предприетите покупки на ценни книжа. Според него, динамиката на паричните и кредитните пазари се е подобрила, а нагласите на бизнеса и домакинствата са по-положителни.

Той изброи някои от статистическите показатели, които до голяма степен изненадващо отбелязаха подобрение от началото на годината. Реалният тримесечен ръст в еврозоната от 0,3% надминава предварителните очаквания. Централната банка счита, че евтините енергийни суровини ще продължат да подкрепят разполагаемия доход на домакинствата и доходността на бизнеса. В краткосрочен план, обаче, банкерите очакват инфлацията да остане ниска и дори отрицателни. Постепенно нарастване вероятно ще започне в края на 2015 г.

В течение на пресконференцията, еврото поевтиня с 0,7% спрямо долара до 1,1008, но малко по-късно коригира до спад от 0,5% или 1,1033 долара за евро.


Коментари: 0