Евгений Иванов: Който иска промяна на данъчната система, иска държавата да е в хаос

Неравенството в една държава се дължи на състоянието на икономиката и не може да се „оправя“ с промяна на данъците, смята изпълнителният директор на КРИБ

Евгений Иванов: Който иска промяна на данъчната система, иска държавата да е в хаос

Снимка: Economic.bg/Архив

3320 ~ 3 мин. четене

Всяка година, когато се сменя ротационният председател на АОБР представяме нашите приоритети за годината. Всяка година без изключение на четирите работодателски организации, които членуват в Асоциацията и произвеждат 86% от БВП, а 82% от заетите получават заплатите си в нашите предприятия, основен приоритет винаги е било запазване на данъчната система. Тази година решихме, че това вече се е превърнало в даденост и решихме да не се повтаряме затова не го включваме. И сега виждате какво се случва.

Така Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която е ротационен председател на АОБР, коментира пред Nova множеството политически изказвания в посока промяна на данъчната система в България, без да се представен детайлен анализ и оценка на въздействието за това. По-рано днес АОБР изпрати декларация по този повод, в която настоява данъчната система на България да не се пипа, защото в този си вид е достатъчно добра.

„Досега гласовете бяха на обичайните заподозрени - на опозицията и на някои провалили се вицепремиери, свързани с фалита на банковата система, но това никога не е било страшно. Страшното стана сега, когато държавният глава се намеси, застана на страната на тези, които искат нещата да не вървят. Промяната на данъчната система ще вкара държавата в хаос, а дивиденти ще извлекат тези, които искат нещата в страната да не вървят“, каза Иванов.

Той заяви, че работодателите трудно приемат да получават съвети от хора, „които не знаят откъде идва хляба“. „Икономика се прави от хора, които знаят как се прави“, каза той.

„Имаше период преди 2008 г., когато богатите правеха бизнеса си през офшорки. Тогава аз участвах в разговорите със Сергей Станишев, Йордан Цонев, Петър Кънев и успяхме да ги убедим, че когато въведем плосък данък от 10%, всички изнесени навън активи ще се върнат в България. Първото тримесечие след въвеждането на плоския данък приходите в бюджета скочиха с 30%. Кой ще трепери за парите си в Кипър, когато може да ги държи тук и да си плаща спокойно данъците? Моят страх е, че това ще се върне“, каза той.

Според него икономиката трябва да се прави от практици и от икономисти. „Най-добрият измервател за разпределението на благата в едно общество, т.е. разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество, е индексът на Джини. Според него шампион е Естония – първата държава с плосък данък. Лъжа е, че само България е с плосък данък. Естония, Латвия, Литва, Румъния и Македония също са с плосък данък“, каза Евгений Иванов.

При този индекс нулата показва пълна равнопоставеност, а единицата пълно неравенство. „За много дълъг период от време за Естония индексът беше близък до нула. През 2007 г. той беше почти нула, но тогава дойде кризата и движението тръгна плавно нагоре. Това показа, че не данъчната система, а самото състояние на икономиката е причина за равнопоставеност или неравнопоставеност“, каза изпълнителният директор на КРИБ.

„До този момент никога тези, които са против сегашната система, не са се сетили, че България се намира във Валутен борд, нямаме печатница за пари и политиката по доходите може да с прави само през данъците. Ние сме спънати. Не можем да прилагаме всички механизми, с които разполагат други страни“, каза още той.

„Валутният борд закрепи системата. Същото е с данъчната система, дори при най-голямата криза България беше по-добре от страните с прогресивно облагане“, завърши Иванов.

Подкрепи Economic.bg