EП ратифицира споразумението за асоцииране на Молдова

Европейският избор означава един нормален живот за всеки, казва премиерът на републиката Юрие Лянкъ

От СССР към ЕС

EП ратифицира споразумението за асоцииране на Молдова
276 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Европейският парламент (ЕП) ратифицира споразумението за асоцииране с Република Молдова. Държавата е една от трите в бившия СССР, която покри съответните критерии за асоцииран член на ЕС.

За ратифицирането гласуваха 535-ма евродепутати, като „за“ бяха 529 парламентаристи. Против – само 94-ма, а още 44-ма депутати се въздържаха. С допълнителна резолюция, одобрена от 529 членове, ЕП подчерта, че подписаният на 27 юни договор за асоцииране не изчерпва поставените цели в сближаването между ЕС и Молдова.

Молдовският парламент вече ратифицира споразумението, което бе подписано на 27 юни 2014 г. в Брюксел. Тогава аналогични споразумения ЕС сключи и с Грузия и Украйна, като Киев отказа да подпише търговската му част. Договорът с Кишинев обаче включва създаването на Задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия (DCFTA) между ЕС-28 и Република Молдова.

Споразумението предвижда отпадането на редица митнически такси, по-свободно движение на капитала и взаимно откриване на пазарите. То се разглежда като основополагащо за политическото сътрудничество и икономическата интеграция между ЕС и Молдова и взаимния достъп до пазарите на двете страни. От своя страна, властите в Кишинев се ангажираха „да развиват демокрацията и пазарната икономика, да спазват основополагащите свободи и да уважават правата на човека“.

Премиерът на Молдова Юрие Лянкъ отбеляза добрата за страната му и за управляващата Коалиция за евроинтеграция новина в oфициалната си страница в социалната мрежа Facebook, видя Economic.bg. „Това е историческо събитие!“, пише министър-председателят.

„Убеден съм, че само едно европейско бъдеще ще осигури на гражданите по-добро ниво на живот, по-големи приходи, качествени пътища, образование и медицина с най-доброто обслужване и с институции, които ще функционират по-усилено. Както съм казвал и при подписването на 27 юни, европейският избор предлага на страната ни възможност да вървим напред, към един нормален живот за всеки“, написа още Юрие Лянкъ.

След подписването на документа в края на юни Руската федерация (РФ) въведе митнически такси за молдовските стоки и забрани вноса на основния продукт за импорт – молдовските вина, брендита и плодове и зеленчуци.

На срещата на върха на ОНД в Минск президентът на Молдова Николае Тимофти постави пред руския си колега Владимир Путин въпроса с „изхвърляните молдовски стоки от пазара на страните-членки“. На това стопанинът на Кремъл реагира крайно остро, като пита „къде беше Молдова“, когато са се разбрали при посредничество на ЕС Украйна да се присъедини към свободната търговия едва в края на 2015 г.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg