Европа стартира дипломатически маратон срещу ефекта на доминото

След Brexit Съюзът е застрашен

Европа стартира дипломатически маратон срещу ефекта на доминото
264 ~ 1 мин. четене

Европа настоя за незабавно започване на преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Според голяма част от европейските лидери това е единственият начин да се предотврати ефекта на доминото, който може да засегне и други страни-членки.

Серията от дипломатически маратони няма да се прекъсва до вторник. В сряда пък започва Европейският съвет, в който лидерите на държавите членки ще дискутират ситуацията. Общата позиция за момента е да не се отлагат преговорите с Великобритания. Действията по излизане на Великобритания трябва да започнат веднага, без да се чака новият британски премиер.

Най-важната причина е бързо да са даде ясен сигнал, че Европа желае да продължи напред с 27 страни-членки. Анализът на причините, които накараха британците да направят избора за напускане, може да зарази и други страни. Крайно десни партии незабавно призоваха за провеждане на референдуми в Холандия и Франция, предаде bTV.

Франция обаче изглежда решена за бързо намиране на отговор, съгласуван в детайли с Германия. В понеделник предстои среща на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд.

В нея ще участват и председателят на Евросъвета Доналд Туск и италианският премиер Матео Ренци. Тогава ще има и първи сигнали за стратегията на Европа - твърда позиция спрямо Великобритания или предвиждане на възможности за отстъпки.Подкрепи Economic.bg