Европейските медии: Варварство и шантаж срещу свободата

Коментарите в печата след кървавото нападение срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо\"

Европейските медии: Варварство и шантаж срещу свободата
Варварското нападение над редакцията на френското списание „Шарли ебдо" потресе целия свят. Редица европейски медии коментираха обширно темата, като основните послания са „Варварство", „Война срещу свободата" и „Отвратителен шантаж".

„Ние всички сме Шарли", озаглавява челната си страница вестник La Liberation. Този израз, който десетки хиляди демонстранти скандираха по улиците на френските градове и по света, се среща често в страниците на днешните издания.

„Убита свобода", е заглавие от страниците на консервативния ежедневник Le Figaro , който публикува снимки на шест от жертвите на атаката срещу редакцията на „Шарли ебдо" в Париж: карикатуристите Шарб, Кабу, Оноре, Тиню, Волински и публициста Бернар Мари. Във водещата си статия, озаглавена „Война" редакторът на Le Figaro заявява, че „настоящата война, водена не от убийци в сянка, а от обучени и организирани убийци, смразява кръвта със свирепата си жестокост".
Ежедневникът Les Echos призовава хората „да се противопоставят срещу варварството" и публикува последната рисунка на Шарб.

Надписа „Варварство" на черен фон избра за челната си страница безплатното издание 20 Minutes, цитирано от Агенция "Фокус".

В Белгия икономическото издание L'Echo озаглави водещата си статия „Всички сме Шарли".

Рисунка на терорист, развяващ автомат „Калашников", крещейки „Те са въоръжени" срещу човек с молив в ръката, заема цялата първа страница на изданието De Morgen .

В свой коментар от страниците на La Libre Belgique редакторът Франсис Ван де Вьостин, оприличава „тази атака на онази, поразила Ню Йорк на 11 септември 2001 г. „Утре, след седмица, след месец, други терористи ще нанесат удар. От името на бога, пророка чието послание те изопачават", пише авторът.

Британските Daily Mail и The Telegraph излязоха с челно заглавие „Война срещу свободата", придружено от снимка на атаката, показваща двама от нападателите насочили оръжията си срещу полицай, лежащ на земята.

В същия дух The Times излезе със заглавие „Атака срещу свободата" на първата си страница, докато водещото заглавие на The Guardian бе „Атака срещу демокрацията".

The Guardian защити противоречивото френско сатирично издание, което разгневи мюсюлманите, публикувайки карикатури на пророка Мохамед, като заяви, че има нещо „доста френско във формата на настъпателността, на която „Шарли ебдо" се отдава".

„Радикалите, каквито със сигурност виждаха себе си убитите журналисти, винаги са осмивали християнската неискреност, точно както „Шарли ебдо" правеше, и никога не са виждали разумна причина да покажат повече уважение към другите религии", се казва в коментара на изданието.

„Атаката срещу журналистите на „Шарли Ебдо" се цели в сърцето на демокрацията - свободата на пресата", пише на сайта си консервативният германски вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung , който добавя, че срещу тероризма не трябва да се отстъпва. „Да, това до известна степен е сблъсък на цивилизации", признава изданието и призовава всички да запазят хладнокръвие.

„Не бива да си позволяваме заглъхнем в мълчание за масовото убийство, извършено в „Шарли Ебдо", се казва на сайта на Tagespiegel.
„Аз съм Шарли", пише на немски език на сайта на Tageszeitung . „Целта на терористите е винаги да всяват ужас и страх. „С атаката в сряда страх завладя завинаги редакциите", добавя изданието.

„Европа не я е страх", обявява от първа си страница португалското издание Expresso , което подчертава, че хиляди европейци са се стекли по улиците, „за свободата на словото, против варварството и тероризма".

„Не бива да отстъпваме на отвратителния шантаж на ужаса. И да превърнем тяхната омраза в поражение", пише вестник Publico в статия, озаглавена „Борим се срещу омразата, защитаваме свободата".

В Испания водещото заглавие на сайта на радио Cadena Ser заявява, че „карикатурите не са виновни за нищо, нито за шегите, нито за последната книга на писателя Мишел Улебек , който предсказва ислямизацията на Франция през 2022 г. Не, решението не е в това да уронваме свободата, а да се борим с фанатизма, с нерационалната омраза, с мракобесието и незаинтересоваността".
Коментари: 0