Facebook сменя името на дигиталната си валута Libra

В момент, когато променя проекта в опит все пак да го реализира

Facebook сменя името на дигиталната си валута Libra

Подкрепената от Facebook дигитална валута Libra се преименува на Diem. Ходът идва в момент, когато компанията се опитва да получи регулаторно одобрение на своя проект, предава Reuters.

Libra бе лансирана като идея за първи път миналата година. Регулаторите и централните банки обаче разкритикуваха проекта заради опасенията си от потенциалните вреди върху финансовата стабилност. Тревогите им са свързани с възможностите за нарушаване на паричната политика и вредата върху неприкосновеността на личния живот.

Преименуването е част от опитите за преработване на дигиталната валута, обясни Стюарт Леви, изпълнителен директор на базираната в Женева асоциация, отговаряща нея. Той обърна внимание на трудния прием на Libra в началото на новия заряд и промяна, стоящи зад Diem.

Diem означава „ден“ на латински. Новината за смяната на името идва след тази от миналата седмица за потенциалния старт на дигиталната валута в началото на 2021 г. Financial Times съобщи преди дни, че тя може да дебютира първоначално подкрепена единствено от долара. Това може да се случи след одобрение от швейцарския регулаторен орган.

Коментари: 0