Фаворитът на Уолстрийт за президент на САЩ

Различни компании биха били облагодетелствани от избирането на единия или другия претендент

Фаворитът на Уолстрийт за президент на САЩ

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Президентските избори в САЩ са само след два месеца и фондовият пазар се покачва, което на теория би трябвало да е знак за силна подкрепа към настоящия президент Доналд Тръмп. Историята показва, че бичият пазар е в полза на сегашния главнокомандващ. Въпреки това много национални проучвания свидетелстват за по-силна подкрепа към претендента на демократическата партия Джо Байдън, пише CNN.

Въпреки че рязкото възстановяване на пазара от март насам може да се разглежда като знак, че инвеститорите очакват рецесията, причинена от здравната криза да бъде кратка, трябва да се вгледаме в детайлите, за да открием всички причини за възстановяването.

Оказва се, че акциите, които биха могли да растат бързо, ако Байдън се качи на поста, са надминали портфолиото от тези, които могат да се възползват от втория мандат на Тръмп.

Червени и сини акции

Според данни на Strategas инвестициите на пазара в инфраструктура, възобновяеми енергийни източници, глобализация, здравеопазване и канабис са се увеличили с над 10% от началото на юни. Този така наречен "Байдън" или "син списък" включва компании като Granite Construction, Tesla, First Solar, Broadcom и iShares MSCI Germany ETF.

Залогът е, че тези компании ще растат стремглаво, ако Байдън спечели. Той има амбициите САЩ да възстановят магистралите и мостовете, да се отучат от използването на петрола и да възстановят търговски отношения с Китай, Япония, Европа и други световни икономически лидери.

Инвеститорите също така смятат, че достъпните здравни грижи и по-облекчените закони по отношение на употребата на марихуана могат също да просперират, ако Байдън е следващият президент. В този смисъл застрахователят Centene, собственикът на болница HCA и канадската фирма за канабис Canopy Growth са в "синьото" портфолио.

Междувременно производителите на петрол и изкопаеми горива, банките и големите доставчици на оръжия биха се справяли по-добре при втори мандат на Тръмп. В същото време те отчитат спад от с 9% през последното тримесечие.

В червената кошница са Driller Transocean, минната компания Peabody, военните доставчици Lockheed Martin и Northrop Grumman, както и Bank of America и Morgan Stanley.

Ако настроенията на пазарите победят

Фондовата борса обича президента Тръмп, като неговите данъчни облекчения до голяма степен бяха в основата на ръста на пазарите. Именно поради тази причина, според някои експерти, ако Джо Байдън победи Тръмп на предстоящите избори, много от политиките на сегашния президент, ще бъдат променени и това може да е негативно за капиталовите пазари. Дори някои анализатори говорят за срив между 10 и 20%.

Започват да се появяват признаци, че инвеститорите се тревожат как потенциалното избиране на Джо Байдън за президент ще се отрази върху печалбите на компаниите и по-нататъшното им представяне.

Припомняме, че бившият вицепрезидент се обяви за отмяна на половината от намаленията на данъците на Тръмп, като обеща да вдигне корпоративния данък до 28%. Съчетайте това с перспективите за по-големи регулации при президентство на Байдън, пазарът може да се окаже в "беда".

Коментари: 0