Фед сочи към предстоящо повишение на лихвите

Златото нарасна от 5-годишното дъно заради временното отстъпление на долара

Фед сочи към предстоящо повишение на лихвите
172 ~ 2 мин. четене

Доларът се отдръпна при азиатската търговия, докато инвеститорите теглеха печалби, а представителите на Федералния резерв продължиха с коментарите насочващи към повишение на лихвите. Долар/йена продължи да трупа загуби и след решението на ЯЦБ да запази монетарната политика без промяна, каквито бяха и очакванията, въпреки скорошното навлизане на икономиката в рецесия.

Вчера протокола от последното заседание на Фед показа необичайно директно загатване за повишение на лихвите през декември. Междувременно представителите на Фед Денис Локхарт, Уилям Дъдли и Лорета Местер изразиха увереност, че затягането на монетарната политика, когато това се случи, ще бъде възприета гладко от пазарите. По всичко изглежда, че вече дискусията се прехвърли от кога ще бъдат повишение американските лихви към колко пъти това ще се случи през 2016. Засега фючърсите дават шанс от две повишения през 2016.

Долар/йена слезе на 123.25 от тримесечния връх на 123.77, който отчете след публикуването на протокола на Фед. На брифинга след заседанието на ЯЦБ, председателя Харухико Курода отново отбеляза, че очаква затягането на трудовия пазар да доведе до ръст на заплатите и за помогне на Япония да се възстанови от временната дупка. Някои икономисти обаче се опасяват, че дупката е по-дълбока отколкото официалните лица признават. Данни от днес на министерството на финансите показаха, че японския износ е спаднал с 2.1% през октомври, което е първия спад на годишна база след повече от еднап година и подчертава слабото търсене на японския износ, който е поразен от забавящия се растеж на китайската икономика. ЯЦБ запази икономическите си прогнози без промяна.

Еврото нарасна и премина над нивата от 1.07 като се отдалечи от вчерашното седем месечно дъно на 1.0617. Растежът обаче е лимитиран заради очакванията, че ЕЦБ ще предприеме нови монетарни облекчения следващия месец, което ще продължи да оказва натиск върху единната валута. ЕЦБ ще публикува днес протокола от последното си заседание, а инвеститорите ще го прегледат внимателно, за да придобият по-добра представа какво точно ще прави централната банка през декември.

Златото нарасна от 5-годишното дъно заради временното отстъпление на долара

Златото днес се опитва да расте след вчерашното над пет годишно дъно, при временното отдръпване на долара, което облекчи натиска върху суровините и направи жълтия метал по-достъпен за купувачите използващи други валути.

Вчера представителите на Федералния резерв продължиха да намекват за повишение на лихвите през декември след седем години на почти нулеви нива. Те изразиха увереност, че пазарите ще приемат промените гладко, въпреки някои опасения за по-остра тяхна реакция.

Спот цената на златото е 1077 долара за тройунция при спад вчера до 1064.95 долара, което е най-ниска стойност след началото на 2010.

Началното жилищно строителство в САЩ се понижи през октомври до седем месечно дъно заради резкия спад на строителството на много семейни жилища. Ръстът обаче на разрешителните за строеж подсказва, че пазара на недвижимите имоти остава солиден.

Доларът днес отстъпи позиции от седем месечните върхове заради теглене на печалби.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg