Фед задържа лихвите близки до нула, но промени тона си

Централната банка на САЩ не мисли да увеличава лихвените проценти, освен ако не възникнат рискове

Фед задържа лихвите близки до нула, но промени тона си

Снимка: БТА

828 ~ 2 мин. четене

Федералният резерв на САЩ остави лихвените проценти близо до нулата в сряда и заяви, че ще продължи да използва всички инструменти в своя арсенал в подкрепа на американската икономика, предава CNN. Фед обаче промени тона си в актуализацията на паричната си политика, заявявайки, че е готов да

коригира позицията на паричната политика според случая, ако възникнат рискове“.

Един от тези рискове може да бъде скок на инфлацията, който Фед очаква, макар и временно, през следващите месеци. Това е и новият страх номер едно на Уолстрийт, който успя да измести този от COVID-19. Други пък могат да бъдат общественото здраве, пазарът на труда и условията на финансовия пазар.

Ръководството на Фед прогнозира повишение на цените от 2.4% до декември, което е повече от очакваните 1.8% през декември. Но това не е причина за притеснение според централната банка, която очаква увеличението на цените да бъде преходно.

Инвеститорите са загрижени, че Фед ще бъде принуден да повишава лихвените проценти по-бързо, отколкото се надяваше да отговори на ускоряването на инфлацията. Доходността на съкровищни облигации нараства на фона на тази теза, изкачвайки се до 13-месечен връх от 1.67% в сряда. Повишаването на доходността си пое дъх след съобщението на централната банка.

В отговор на това акциите се придвижиха до рекордно високи нива и Dow Jones затвори над 33 000 пункта за първи път в историята.

Според консенсусната прогноза на Фед – известна като точков сюжет – централната банка не очаква повишаване на лихвените проценти през 2021 г., но четирима от служителите ѝ прогнозират по-високи лихвени проценти през 2022 г.

Засега референтният лихвен процент остава непроменен в диапазона от 0 до 0.25%.

Представителите на Фед прогнозират, че БВП на САЩ, най-широката оценка на икономическата активност, ще се покачи с 6.5% тази година, повече от прогнозираните през декември 4.2%. Разпространението на ваксината, заедно с тласъците от фискални стимули на Вашингтон, са отговорни за светлото икономическо бъдеще.

Междувременно се очаква равнището на безработица да спадне до 4.5% до края на годината, в сравнение с предходната прогноза от 5%. Към февруари делът на безработица в страната е 6.2%.

Коментари: 0