Фирмите във Великобритания ще продължат да съкращават работни места

Около 33% от анкетираните работодатели възнамеряват да намалят работната сила в периода до октомври 2020 г.

Фирмите във Великобритания ще продължат да съкращават работни места

Снимка: БТА

Пазарът на труда във Великобритания ще се свие през следващите три месеца поради забавянето на икономиката и бизнес активността, причинено от пандемията COVID-19. Това показва проучването е проведено от Института за персонал и човешко развитие (CIPD) съвместно с компания Adecco.

При подготовката на изследването, около 2 хиляди британски компании и работодатели, са интервюирани относно техните планове за намаляване или увеличаване на персонала, намаляване или увеличаване на заплатите и т.н.

Проучването показва, че около 33% от анкетираните работодатели възнамеряват да намалят работната сила в периода до октомври 2020 г. Това е значително по-високо от три месеца по-рано - през пролетта, тогава 22% от анкетираните британски работодатели съобщиха за планове за намаляване на работната сила.

Работниците в производството, строителството и информационните технологии ще бъдат най-силно засегнати от следващата вълна на съкращения, според CIPD и The Adecco Group.

Най-голям спад на доверието сред работодателите се наблюдава в частния сектор (-13%). „Това е най-слабото представяне на пазара на труда за седем години“, казва Джервин Дейвис, старши съветник за пазара на труда в CIPD. „Очакваме по-нататъшни съкращения, особено в частния сектор, тъй като мерките за подкрепа на пазара на труда приключват от британското правителство.“

Очаква се икономиката на Обединеното кралство официално да влезе в рецесия тази седмица - като БВП през пролетното тримесечие падна с рекордните 20 на сто.

Коментари: 0