Forbes посочи петте автомобила на 2020-а с шанс да се превърнат в класики

Както и в миналото, те обикновено са автомобили, които са или нови на пазара, или са изградени в ограничени количества

Forbes посочи петте автомобила на 2020-а с шанс да се превърнат в класики

Снимка: Unsplash

Автомобилният бизнес изпадна в дупка през последните месеци заради коронакризата. За щастие, някои дилъри на нови превозни средства успяха да останат в бизнеса, като пренаписаха книгата с мерки – с изцяло онлайн търговия и безконтактна доставка. Същото обаче не може да се случи с колекционерския автомобилен бизнес. Рекордните търгове на превозни средства са отложени или изцяло отменени след избухването на пандемията през март, пише списание Forbes.

В допълнение към всичко това пейзажът за колекционерски автомобили се очаква да изглежда различно в не твърде далечното бъдеще. Освен кризата причина за това ще бъдат и милениалите, които ще задвижват класическия пазар на автомобили. Те няма да плащат за Chevrolet Bel-Air и мускулни автомобили от 70-те години на миналия век, а по-скоро за модели, за които са мечтали като младежи. В допълнение към обичайните заподозрени като Ford Mustangs и Chevrolet Camaros от 90-те и 2000-ата година, на фокус ще бъдат и SUV модели от епохата като Jeep Cherokee и Toyota FJ Cruiser, както и оригиналната Toyota Supra.

Но какво ще стане, ако искате да спекулирате на пазара, но все пак и да получите ежедневен автомобил, който се предлага с всички съвременни функции за удобство и безопасност, предоставя забавление при шофиране и има потенциал да се оцени като стойност след време?

За тази цел класическият автомобилен застраховател Hagerty издаде своя годишен „Hot List“, от който превозните средства от моделната година 2020 най-вероятно ще станат бъдещи колекционерски стоки. Както и в миналото, те обикновено са автомобили, които са или нови на пазара, или са изградени в ограничени количества.

Не може обаче да се очаква печалба в краткосрочен план от нито един от моделите в списъка, като тя може да отнеме десетилетия, докато един автомобил се утвърди като достойна за търг класика.

Ето и кои са топ 5 автомобилите в годишния „Hot List“

1. Ford Shelby Mustang GT500 (74 095 долара)

Моделът има ръчно вграден 5-литров V8 двигател с 760 кс - най-мощният във фабрично създаден Ford. От модела ще бъдат създадени само около 5000 броя, което помага да се гарантира изключителност.

2. Chevrolet Corvette Stingray (59 995 долара)

Дългоочакваното осмо поколение двигател Vette представлява V8 двигател с 490 кс. Производственият брой на модел 2020 на автомобила е ограничен поради стачката на United Auto Works срещу General Motors и спирането на работата поради пандемията.

3. Polestar 1 (156 000 долара)

Това е най-скъпият модел в горещия списък на Hagerty за 2020 г. Polestar 1 е първият в новата линия на електрифицирани модели на Volvo. Това е лъскаво спортно прикрепено хибриден седан с два електродвигателя и 2.0-литров бензинов двигател, който генерира 619 кс. Само 1500 ще бъдат построени, като 450 от тях се насочиха към САЩ.

4. Jeep Gladiator Rubicon (43 545 долара)

Моделът е първият т.нар. pickup на Jeep, базиран на Wrangler, собствениците на които са склонни да ги модифицират за добавени извънредни умения.

5. Cadillac CT6-V (97 190 долара)

Най-спортната версия на седана CT6 на Cadillac е краткотрайна, като моделната линия е прекратена. CT6-V е - и ще бъде единственото превозно средство на General Motors, което събира 4.2-литровия двигател „Blackwing“ с мощност от 550 кс, което на практика му гарантира както място в историята на автомобила, така и изключителна оскъдица (и колекционерска способност) в следващите години.

Коментари: 0