Фото пейзажи в „Ротондата“ пред Централна гара

Десет автори с по две творби представят своя поглед към „белите дробове“ на София

Фото пейзажи в „Ротондата“ пред Централна гара
456 ~ 2 мин. четене
На 28 май 2018 г. Сдружение „Евро Адванс“, в партньорство с район „Сердика“, откри фотоизложба „OzonA в Ротондата“, подкрепена от Програма „Европа“ на Столична община. Пейзажи и багри са запечатани в двадесет творби, посветени на парковете в София.

Изложбата бе открита от Ирина Йорданова, общински съветник и председател на Програмния съвет на Програма „Европа“. „Една от идеите на програмата е да се социализират градски пространства, като по този начин те ще се откроят и ще придобият уникална роля в столицата“, каза г-жа Йорданова. Тя подчерта, че проектът „OzonA в Ротондата“ продължава идеята пространството, през което хората се насочват към гарата, да предложи културно предизвикателство. На откриването присъства и кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев. В качеството си на партньор, районната администрация осигури и подготви пространството, където е разположена експозицията. Сияна Севова, ръководител на проекта, изказа благодарности на всички, допринесли за реализирането на тази идея.

Десет автори с по две творби представят своя поглед към „белите дробове“ на София. В своите работи фотографите Благовеста Цветкова, Денис Бучел, Румяна Тонева, Веселин Боришев, Юлиана Николова, Ани Петрова, Десислава Кулелиева, Радила Радилова, Иван Захариев, Михаела Катеринска са насочили камерата така, че не просто да уловят красотата на природата, но и да видят  хората в нея.

Куратор на изложбата е Мариета Ценова - креативен директор на списания и арт-събития с международна кариера (множество фотографски изложби и арт проекти в Лондон, Санкт Петербург, Мюнхен, Париж). Работи за български и международни  медии и реклама. Тя е  фотограф и графичен дизайнер, автор  на телевизионно предаване, посветено на българския език „Щаба на еволюцията” и бивш куратор на Varna International Print Biennale.

Фотографиите, включени в изложбата, са от парковете „Заимов“,  „Гео Милев“, „Възраждане“, Южен парк, Борисова градина, парк „Буката“, НДК парк, Градската градина, парк „Кристал“ и градината между Народното събрание и храм-паметника „Александър Невски“.

Цветните пана ще спират погледа на всеки, който преминава през гаровия площад „Ротондата“ в следващите двадесет дни. Столичани и гостите на София ще могат да видят изложбата от 28 май до 16 юни т.г.

Проект „OzonA в Ротондата“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Сдружение „Евро Адванс“, в партньорство с район „Сердика“
Коментари: 0