Френската полиция издирва втори заподозрян за атаката в Париж

Бързата реакция на полицията е предотвратила кървава баня на Шанз Елизе

Френската полиция издирва втори заподозрян за атаката в Париж

Френската полиция издирва втори заподозрян във връзка със снощното терористично нападение в Париж. При атаката на централния булевард „Шанз Елизе“ загина полицай, а други двама бяха сериозно ранени, след като мъж откри стрелба по полицейски патрул с автоматично оръжие. Малко по-късно бе застрелян и самият терорист.

Часове след нападението, белгийските служби за сигурност са идентифицирали и втори мъж с белгийско гражданство, който „по някакъв начин е свързан“ с атаката. Те са предали информацията на френските си колеги и заподозреният вече е обявен за издирване, съобщи говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер-Анри Бранде, цитиран от Reuters.

Мъжът е 35-годишен и е смятан за „много опасен“. При обиск в дома му са открити билет за влак до Франция, огнестрелни оръжия и маски, което засилва съмненията, че се е готвел за нападение, съобщават френските медии. 

Според Бранде бързата реакция на полицията „е предотвратила кървава баня на „Шанз Елизе“. В автомобила на нападателя са открити още ловджийска пушка и хладни оръжия.

Междувременно се изясниха още факти около нападателя. Той е 39-годишен мъж от арабски произход, който е известен на полицията и дори е бил задържан преди 2 месеца. В дома му е проведен щателен обиск, а у майка му са открити „елементи на радикализация“. 

Самият терорист вероятно има връзка с джихадистката групировка „Ислямска държава“, която пое отговорност за нападението. Трима души от обкръжението на нападателя са разпитани в полицейския арест.

Кметът на Париж Ан Идалго свиква кризисен щаб в сградата на общината, където събира водещите общински съветници. 

Новината за атаката в Париж предизвика мигновени реакции от световните лидери. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя „твърдо и решително“ французите.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс изказа съболезнования и изрази съпричастност с парижани. По думите му нападението в Париж „е поредното напомняне, че тероризмът може да удари навсякъде и по всяко време“.

Коментари: 0