2.2 трлн. долара ще е икономическият принос на 5G през идните 15 години

15% от мобилните връзки през 2025 г. ще са в 5G

2.2 трлн. долара ще е икономическият принос на 5G през идните 15 години

Снимка: Pixabay

Бъдещите супер бързи мобилни 5G мрежи концентрират голямо внимание както заради огромното им влияние върху икономиката, така и заради всички нови технологии, на които ще дадат път като автономни превозни средства, „умни“ градове и пр. 

15% от всички мобилни връзки в света през 2025 г. вече ще се извършват в 5G, прогнозират от международната организация GSMA, обединяваща телеком операторите по света. Мрежи от ново поколение ще бъдат постепенно пуснати по места от тази година, а някои производители започнаха да показват и първите си съвместими с новата инфраструктура устройства. Междувременно 4G също ще продължи да расте, прогнозират експертите, уточняват от изданието Telecomtechnews.

От проучването на GSMA, представено по време на Мобилния световен конгрес MWC 2019 в Барселона, който тече в момента, става ясно още  броят на IoT връзките до 2025 г. ще се утрои до 25 млрд. Приходите от Интернет на нещата се очаква да се увеличат четирикратно, достигайки 1 трнл. долара. 

GSMA е изчислила още, че в към момент операторите инвестират приблизително 160 млрд. долара годишно в капиталови разходи за разширяване и модернизиране на своите мрежи. Това се случва въпреки неуредените регулаторни въпроси. 

Един от най-бурно развиващите се пазари е този в Индия. Очаква се, че ¼ от всички нови (около 700 млн.) абонати през идните седем години ще бъдат именно от азиатската държава. Същевременно още 1.4 млрд. души ще започнат да използват мобилен интернет през този период. 

В по-дългосрочен план 5G се очаква да допринесе с 2.2 трлн. долара за глобалната икономика през следващите 15 години. Тези числа увеличават допълнително тежестта върху индустрията, върху която са фокусирани огромни очаквания. Темата за новите супер бързи мобилни мрежи е може би най-важната по време на MWC 2019, включително заради казуса около забраната на Huawei, а и заради все още неуредените стандарти и регулации. 

„Навлизането на 5G представлява основна част от прехода на света към ерата на интелигентната свързаност, която наред с развитието на Интернет на нещата, големите данни и изкуствения интелект, е готова да бъде основен двигател на икономическия растеж през следващите години“, коментира Матс Гранрид, генерален директор на GSMA. 

5G се очаква не само да трансформира бизнеса и да даде шанс за нови вълнуващи технологии и услуги, но и да помогне за затварянето на пропастта в свързаността. 
Коментари: 0