5G стандартът най-накрая е завършен

3GPP финализира стандартите за комерсиално използване

5G стандартът най-накрая е завършен
Бариерите пред навлизането на следващото пето поколение мобилни мрежи (5G) падат една по една. 3rd Generation Partnership Project (3GPP) финализира стандартите за комерсиалното използване на бъдещата технология, предава The Verge. 

Организацията, управляваща клетъчните стандарти, официално финализира спецификацията 5G New Radio (NR). Стъпката идва, за да приближи следващото поколение мрежи до реалността. 

Идва и след като през декември миналата година бяха приети предварителните 5G стандарти. Тогава това се случи под натиска на индустрията и конкретно на Qualcomm. Те обаче се характеризират с това, че може да послужат за изграждането на 5G NR върху съществуващите LTE мрежи. 

Одобрените през тази седмица спецификации пък позволяват внедряването на 5G на места, където не е имало необходимата инфраструктура. 

Сега, когато и двете страни на монетата са вече факт, това означава, че 5G като стандарт е технически „завършен“. Предстои процесите да бъдат напълно финализирани, а след това и самата индустрия да изгради необходимата инфраструктура, хардуер, чипове, модеми, телефони и антени, които действително да могат да поддържат новите мрежи. 
Коментари: 0