„Газпром“ иска да продава в Европа газ чрез търгове

Нашето ценообразуване винаги се основава на пазарните условия

„Газпром“ иска да продава в Европа газ чрез търгове
240 ~ 1 мин. четене

"Газпром" иска да продава в Европа до 10% от газа чрез търгове, каза по време на конференция във Виена, генерален директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова.

"Газпром" е модерна корпорация, която проследява тенденциите в развитието на европейския пазар на газ и адаптира стратегията си към неговите промени. През септември миналата година "Газпром експорт" проведе първия си търг за доставка на газ по газопровода "Северен поток". Резултатът - повече от 40 сделки с 15 партньори от различни европейски страни. В бъдеще, "Газпром" планира да продава до 10% от обема на своя износ на подобни аукциони"- каза тя.

"Възвръщайки се към нашата политика на гъвкавост, бих искалa да подчертая, че" Газпром "ще използва всички инструменти за търговия. Мога да ви уверя, че контрактите, индексирани по цени на платформите за търговия, съставляват голяма част от нашето портфолио. Не е ли това най-доброто доказателство за нашия прогресивен подход? " – казва Бурмистрова.

Тя също така подчерта, че дори и в редица страни от ЕС, където в миналото "Газпром" е бил единствен доставчик, не е могъл да диктува свои условия за ценообразуване.

"Цената се определя от установена формула, която се изменя автоматично. Нашето ценообразуване винаги се основава на пазарните условия, като се вземе предвид спецификата на енергийния баланс на всяка страна" - увери ръководителят на "Газпром експорт".

Подкрепи Economic.bg