ГЕРБ предлага Александър Андреев за председател на ЦИК

Управляващата партия внася и предложение за създаване на временна комисия, която да разглежда проекта за нова Конституция

ГЕРБ предлага Александър Андреев за председател на ЦИК

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

ГЕРБ предлага Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), който  да заеме мястото на Стефка Стоева, която в края на месец август подаде оставка.

„Тази кандидатура по предложение на Неправителствените организации беше припозната от народните представители на политическа партия ГЕРБ и днес внасяме предложение в рамките на установения ред“, обяви председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

Александър Андреев е член на ЦИК от 2007 г. Възпитаник е на юридическия факултет на Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски“ със специалност право. Дипломиран икономист е в УНСС, а през 2010 г. защитава докторска степен по право в Нов български университет.

„Смятаме, че тази кандидатура е достойна, професионално утвърдена и ще бъде възприета като гаранция за работата на ЦИК в рамките на законодателната уредба и гаранция за провеждането на всички процедури, които са възложени на ЦИК с оглед на предстоящите избори и гарантиране на прозрачен и коректен изборен процес“, каза още Дариткова.

Припомняме, че Стефка Стоянова напусна поста председател на ЦИК в края на месец август поради „лични причини“. Член на избирателната комисия тогава обяви пред Economic.bg, че остава разочарованието от критиките, че ЦИК е единствено отговорна за машинното гласуване.

От свикания брифинг стана ясно още, че ГЕРБ ще внесе още едно предложение в деловодството на Народното събрание – да се въздаде временна комисия, която да разгледа предложения проект на нова конституция от ГЕРБ.

В комисията ще участват по трима представители на всяка парламентарна група, както и независими депутати, които също ще бъдат трима. Комисията ще работи два месеца, като през това време ще бъде разгледан проекта за нова Конституция, но и всички предложения, които постъпят междувременно. Друга задача на комисията е организиране на кръгли маси с колеги в областта на правото.  

„Ще предложим утре тази точка да влезе в дневния ред на заседанието на Народното събрание така че вероятно ръководството и членовете ще разберете утре“, каза Десислава Атанасова.

Коментари: 0