ГЕРБ ще преразгледа Изборния кодекс, ако ПФ не заплашва правителството

Това е заявил премиерът пред наши съграждани, живеещи зад граница

ГЕРБ ще преразгледа Изборния кодекс, ако ПФ не заплашва правителството

ГЕРБ е готова да преразгледа Изборния кодекс, ако Патриотичният фронт не заплашва правителството. Това е обяснил премиерът Бойко Борисов на българите от чужбина, които се срещнаха днес с него в Министерския съветв защита на гражданските си избирателни права.

Днес следобед предстои среща и с лидера на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов при омбудсмана Мая Манолова.

"Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ПП ГЕРБ, за това, че исканията на българите в чужбина са справедливи. Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет", обясни тя.

Представители на българските емигрантски организации от цял свят обсъдиха с премиера Бойко Борисов, председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и външния министър Даниел Митов промените в Изборния кодекс, с които сериозно се затруднява гласуването извън мисиите на нашата страна в чужбина, съобщава бТВ.

Нашите сънародници настояват да бъде възстановено правото им от предишните избори автоматично да се откриват избирателни секции, а не както в момента да имат право да гласуват само в дипломатическите ни мисии.

На последните избори 80 на сто от нашите сънародници в чужбина са гласували извън консулствата и посолствата.

Българската нация не е само в географските граници, тя е навсякъде, където има българи. С изборните правила, които важаха на последните избори от 2014 г. успяхме да го докажем”, посочи един от участниците в срещата – Стефан Манов.

Той допълни, че в САЩ и Западна Европа са гласували 82 000 българи – с 66% повече в сравнение с 2013 г.

Коментари: 0