Германия глобява до 500 000 евро за всяка фалшива новина

Целта е да се ограничи и речта на омразата онлайн

Германия глобява до 500 000 евро за всяка фалшива новина
3713 ~ 1 мин. четене

Германия въвежда промени в законодателството си, които да принудят социални медии като Facebook и търсачки като Google, да поемат по-активна роля в борбата срещу фалшивите новини и речта на омразата. Те ще бъдат задължени да отворят и офиси за правна защита в Германия, които да са на разположение непрекъснато.

Онлайн платформи, които не отговорят на новите законови изисквания, може да бъдат глобени до 500 000 евро. Глобата ще бъде изчислявана на база годишния им оборот и ще бъде налагана, ако сайтовете не премахват публикации в рамките на 24 часа след публикуването им.

Новите мерки в Германия, която има едни от най-строгите закони срещу речта на омразата, се оказаха наложителни, след като публикуваното съдържание с фалшива информация се увеличи значително през последните месеци.

Промяната идва след като Facebook, Google и Twitter бяха изправени пред остра обществена реакция заради ролята, която играха в президентските избори на САЩ. Те бяха упрекнати, че са позволили разпространението на фалшива и често злонамерена информация, която може да е подтикнала американците да гласуват за кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Подкрепи Economic.bg