Германия планира да удължи субсидията за електрическите коли

Според информация на Reuters министерството на икономиката иска да продължи действието на програмата до края на 2020 г.

Германия планира да удължи субсидията за електрическите коли

Снимка: Pixabay

368 ~ 1 мин. четене
Германското министерство на икономиката планира да удължи срока, в който купувачите на електрически коли са субсидирани. В момента те получават ваучер на стойност 4000 евро, но системата приключва през юни. Идеята на федералното правителство е да я удължи до края на 2020 г., пише Reuters, позовавайки се на свои източници.

Според тях проектозаконът, регулиращ субсидирането на електрическите и хибридните коли, вече е изпратен до останалите министерства за съгласуване.

Документът, с който Reuters разполага, предвижда въведеният през юни 2016 г. „екологичен бонус“ да остане в почти същия вид до 31 декември 2020 г. Освен това се планира да се насърчава закупуването на допълнителни акустични системи. Това е оправдано от факта, че електрическите превозни средства са трудни за възприемане, особено за незрящи и хора с увредено зрение.

Министерството не е коментирало темата и се позовава на предишно изявление, че ведомството скоро ще обяви как възнамерява да продължи с програмата за подкрепа.

Сега федералното правителство и производителите на автомобили си поделят наполовина субсидията от 4 000 евро за електрически автомобили и 3 000 евро за хибридни превозни средства. Стойността на тази програма е оценена на 1.2 млрд. евро.
Коментари: 0