Гигантите от „Великолепната седморка“ вече струват близо $8 трлн.

Технологичните гиганти и лидери в своите индустрии не спират да растат дори в кризата с Covid-19

Гигантите от „Великолепната седморка“ вече струват близо $8 трлн.

Снимка: Unsplash

~ 1 мин.

Технологичните гиганти доминират на фондовия пазар. Apple вече струва повече от 2 трлн. долара. Общо „Великолепната петорка“, в която влизат още Amazon, Microsoft, собственикът на Google – Alphabet, и Facebook, струват повече от 7 трлн. долара. Добавяйки Tesla и Netflix към този списък, пазарната капитализация на седемте компании става над 7.7 трлн. долара.

За да поставим в контекст това число, може да погледнем индексът Russell 2000. Той включва близо 2000 от по-малките публично търгувани компании в Америка, като общата им пазарна стойност е около 1.9 трлн. долара, сочат данни на Refintiv.

Apple и Tesla – и двете компании обявиха, че планират сплит на акциите си заради високата им цена и опитвайки се да привлекат и по-малките инвеститори, се търгуват на рекордно високи нива. Останалите пет технологични гиганта също не са далеч от рекордите.

Всичките седем лидери в Nasdaq процъфтяват тази година въпреки глобалното забавяне на икономиката в резултат на Covid-19.

Apple генерира бурно търсене на услуги и приложения, свързани със своя iPhone. Microsoft, Amazon и Alphabet доминират в облачните изчисления и множество други индустрии, като например игри, електронна търговия и търсене.

Facebook продължава да е лидер при социалните мрежи въпреки опасенията за злоупотреби в своята платформа. Tesla е кралят на индустрията за електрически автомобили, a Netflix остава на върха в бизнеса с поточното видео.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads