Главният архитект на София обеща на бизнеса ясни правила за строителство

Ще бъде приет Закона за устройство и застрояване на Столична община, обяви той пред представители на КРИБ

Главният архитект на София обеща на бизнеса ясни правила за строителство

Снимка: Икономика

1588 ~ 2 мин. четене

Ясни правила за строителство обеща на бизнеса главният архитект на София Здравко Здравков. Той проведе днес среща с представители на най-голямата работодателска организация - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Арх. Здравков обясни, че администрацията в града иска да постигне важните за бизнеса стабилност и сигурност и да изчистят пропуските в правилата, по които се строи в столицата. Въвеждането на единни правила ще стане с приемането на Закона за устройство и застрояване на Столична община.

„Считам, че този път ще си напишем по-добре домашното, за да можем да внесем един читав законопроект, който да бъде приет от 44-ото Народно събрание“, обясни главния архитект. Това ще бъде направено заедно с професионалните и работодателските организации. По този начин ще уреди и въпроса с намирането на подходящо място в града, където да се строят високи сгради, а не това да става безразборно, ще се уреди и начина на разрешаването им и ще се избегнат дупките в нормативната уредба, от които предприемачи се възползват, за да строят високи сгради.

„Така че, работим за промяна в закона за устройство и застрояване на Столична община, наредбата за рекламата, за да се създадат известни ограничения на влязлата в града реклама, както и в наредбата за обществените обсъждания, каза още главният архитект.

Той обеща, че до края на годината ще обвърже всички подробни устройствени планове с Географска информационна система-София.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че предприемачите също имат интерес да има ясна и точна нормативна уредба, с "ясни правила на играта", които са добри за правене на бизнес, а не просто рестриктивни. Той допълни, че КРИБ има експертизата, в организацията членува и Камарата на строителите в България, и те ще се включат в подготовката на нормативните текстове.

Домусчиев коментира и назначението на Красимир Първанов за заместник-министър на енергетиката. "Не може хора, които с лека ръка раздаваха разрешителни за ВЕИ-мощности и са били уволнени дисциплинарно, нанасяйки щети на държавата и бизнеса, да се връщат отново във властта, и то на по-висока позиция. Това е срам", коментира председателят на КРИБ.

Подкрепи Economic.bg