Глоби от 400 до 1000 евро за взимане на камъни от плажа на Скиатос

Изящните прозрачно бели камъни могат да бъдат открити единствено там

Глоби от 400 до 1000 евро за взимане на камъни от плажа на Скиатос

Снимка: Pixabay

9238 ~ 1 мин. четене
Автор: Борислав Вълов

Гръцките власти въвеждат глоба от 400 до 1000 евро за взимане на камъни от известния плаж Лалария на остров Скиатос, който е един от най-омайващите райони за туризма в южната ни съседка. За да съхранят плажа, властите въвеждат строги мерки, които ще помогнат за запазването на облика му, съобщава агенция „Фокус“.

Плажът Лалария е посещаван от хиляди туристи всяко лято. Популярен е с изящните си прозрачно бели камъни, които са придобили такъв облик от влиянието на Слънцето. Те могат да бъдат открити единствено там. Посетителите ги събират и колекционират, а местните ги ползват за декорация на своите къщи и дворове, както и за чупене на орехи и всякакъв вид ядки.

Тези деяния обаче са повлияли на обстановката и плажът се е променил за последното десетилетие. В знак на защита са въведени правилата за опазване и паричните глоби.

Междувременно е стартирана и кампания „Вземи си снимка, а не камък. Спасете Лалария.“ Тя е дело на Асоциацията на културата в Гърция, с подкрепата на пристанището в Скиатос. Подкрепи Economic.bg