Янко Иванов: 3 години ще са нужни на стопаните, за да отглеждат прасета в заразените региони

Регистрираните частни стопани ще получат обезщетение, заяви зам.-министърът на земеделието

Янко Иванов: 3 години ще са нужни на стопаните, за да отглеждат прасета в заразените региони
1268 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева

Ще са необходими 3 години без регистриран случай на африканска чума , за да може стопаните да започнат да отглеждат прасета. Това каза заместник-министърът на земеделието Янко Иванов за БНТ.

По думите му липсата на информираност, както и непознаването на закона водят до ситуация, в която собствениците на лични стопанства са длъжни да умъртвят животните си. За да имат възможност да стартират спокойно отглеждане на прасета в регионите, в които не е достигнала заразата, е необходимо да се елиминират всички възможности за разпространение. За да е напълно сигурно, че стопанствата попадат в безопасна зона, трябва да минат 3 години, в които да няма нито една положителна проба за африканска чума в областта. 

Според Иванов най-сигурният начин за разпространение на заразата са домашно отглежданите животни. Именно уязвимостта към зараза е причина страната да предприеме спешни мерки по евтанази на личните стопанства. 

Зам-министърът на земеделието обясни още, че регистрираните частни стопанства ще получат обезщетения до месец след умъртвяването на животните. Иванов посочи, че мнозина стопани обаче не са регистрирали животните си поради незнание или пренебрегване на законовите изисквания. "Обсъжда се финансово подпомагане на тези стопани, за да се подпомогне почистването на техните дворове", поясни той.

Случаите на заразени прасета от африканската чума за Европа се увеличиха миналата година в съседна Румъния. Към момента регистрираните случаи на заболяването там са над 1600, а евтанизираните животни са над 350 хил. У нас има 30 случая в частни и лични стопанства и 27 случая на болни диви прасета.

Подкрепи Economic.bg