Господари на ума

Христо Нейчев разкрива позитивната роля на медитацията в напрегнатото всекидневие и гонене на високи цели

Господари на ума

Христо Нейчев

Снимка: Личен архив

1320 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Христо Нейчев е предприемач, консултант и коуч по личностно развитие. Още от началото на своята кариера започнал да търси холистични начини за развитие, но все му предлагали личностно и професионално усъвършенстване „на парче”. Затова се обърнал към знанието на Изтока. Приятел го завел при майстор в Китай, който да го научи да медитира правилно. Подходил с прагматизъм и решил да провери ефекта. Днес Христо е 99-о поколение преносител на знание от школата Шаолин И-Дзин-Дзин Ци Гун (Shaolin Qi Gong) и личен ученик на  У Хонгшен Сифу, който в момента я оглавява. Със своя китайски учител се среща на всеки три месеца. Започнал с 15-минутна медитация всеки ден и увеличил продължителността до два пъти по един час. Вярва, че щастието и успехите на човека зависят от умелото разпределение на личното време и енергия между четири ключови направления: грижа за здравето, за семейството и за дома,  за духовното израстване, за професионалното развитие. Тези вътрешни опори са като четирите крака на една маса – ако единият от тях е по-къс, тя няма да е стабилна. Дзен будизмът го научил, че няма универсален начин, а правилният подход е: Изпробвай и се убеди кое е за теб.

Доброта в сърцето, бодър ум, чистота и истинност – това са качества, дали основания китайският учител да признае българина за свой последовател и да му даде правото да учи други на това знание. Темата за медитацията в напрегнатото всекидневие ни среща с Христо Нейчев.

Бизнес лидери като Бил Гейтс и Джеф Безос медитират, големи компании като Гугъл и Фейсбук имат стаи за медитация на персонала, канадските полицаи също ползват методите на медитацията. Всичко това се прави с убедеността, че така се повишава производителността и ефективността на хората.

Имах буден мозък, но забелязах, че както при повечето съвременни хора той страда от превъзбуда. Важеше правилото „Пий кафе и по-бързо прави повече глупости“ (Drink coffee, do more stupid things faster). Всички западни методи те карат

да постигаш повече и повече

увеличавайки собствените си обороти, докато в един момент машината откаже да работи. Типично за хората, гонещи високи постижения, е да стигнат до бърнаут, или да влязат в глуха улица, в която вече не им е интересно. Тогава те вземат дълга отпуска, за да преоткрият себе си, и правят резки завои в търсене на по-добра перспектива. Медитацията помага да избегнем такива крайни състояния. Тя е начин за постигане на вътрешно успокоение. Чрез намаляване на оборотите започваш да виждаш нещата по-ясно и да решаваш проблемите не с умуване, а с мъдрост.

Питах се дали фитнесът или медитацията ще повлияе на моето по-добро вътрешно усещане. Установих, че едното въздейства добре на тялото и тонуса ми, другото на всички аспекти на моя вътрешен баланс. Така дойде апетитът да влагам повече време в медитативната практика.

Живеем в невероятно време

Има писмени свидетелства за медитацията като практика, датиращи още преди 5 хил. години, но това тайно знание е било познато само на императорите и техните приближени. През миналия век идва период на гонение на всеки, който прилага такива практики. А в последните 50 години това знание е достъпно за всеки, който търси вътрешен баланс и хармония. До 96-ото поколение трансмитери на знанието в Манастира Шаолин е трябвало да станеш монах, за да бъдеш посветен в това тайнство.

Практиката е много проста и винаги постоянна. Всичко става вътре в теб, майсторството е на духовно ниво и няма състезателни цели. Медитацията не е

нищо повече от чаша вода

За истински жадния, тя може да е животоспасяваща. Зависи докъде човек е стигнал в желанията си за личностно израстване.

Медитацията изисква правилна стойка. Влиза се в състояние, в което изключваш и петте си сетива, като насочваш цялото си внимание навътре към геометричния център на тялото, който е около 3 пръста под пъпа. Там „паркираш“ съзнанието си. Умът е нашият суперкомпютър, при медитация го спираме. Отпращаме всяка мисъл, която се появи. Дишаме ритмично само през носа. Умът започва да ни слуша. След медитация сме в перфектната ситуация да правим всичко с лекота. Ставаме по-големи от проблемите си и намираме начин да ги решим. Неусетно вихрушката на всекидневието ни въвлича, но в края на деня с медитация отново може да излезем от нея. Тя позволява да рестартираме мозъка си и да го изчистим от ненужната информация.

Всички отговори са в нас

и медитацията ни помага да ги намираме.

Не бъдете нито скептични, нито оптимистични по отношение на медитацията. Ако искате да проверите дали е за вас, намерете учител, който да ви въведе в това тайнство. Резултатите от медитацията може да се измерят или да се усетят. Може да си напишете 10-те най-важни за вас неща в живота и да оцените вашата удовлетвореност за всяко от тях от 1 до 10. После медитирайте 90 дни подред. След това отново си направите оценка по същите показатели и направете сравнение с преди. Другият вариант е просто да следите вътрешното си усещане за баланс и удовлетвореност по четирите важни аспекта. Така ще разберете дали за вас медитацията е правилният инструмент.

Христо Нейчев медитира от шест години и за него това е най-важната практика, която му помага да минава през дъжда без да се намокри и през проблемите без да затъне в тях. През тази шест години той достигна високо ниво на компетентност като мениджър Бизнес развитие в „Телерик“. Оттегли се и продължи да развива своя консултантски бизнес в сферата на маркетинга и предприемачеството. Направи четири стартъпа и успешно продаде единия от тях на американска компания. Създаде семейство и вече има две деца. Всички тези неща можеше да са факт и без медитацията, тази практика обаче променя неговата удовлетвореност и отношението му към случващото се.

Подкрепи Economic.bg