8 града, изложени на риск от балон в сектора на недвижимите имоти

Какво се случва, когато твърде много хора се насочат към инвестиции в \"сигурни\" активи

8 града, изложени на риск от балон в сектора на недвижимите имоти
3437 ~ 2 мин. четене

Ако имахте 1 млрд. щатски долара, с които да направите надеждна инвестиция в недвижими имоти, къде бихте потърсили да купите?

Много фондове, финансови институции и богати хора смятат, че правилното място за това са световните финансови центрове. Все пак градовете от световна класа като Ню Йорк, Лондон и Хонг Конг, никога няма да излязат от мода, въпреки че техните изключително плътно застроени и гъсто населени градски центрове ограничават предлагането на качествени активи за закупуване.

Но какво се случва, когато твърде много хора се насочат към инвестиции в "сигурни" активи?

Според UBS в някои градове цените се покачват до нива, които са потенциално неустойчиви. Осем от тези финансови центрове са изложени на риск от балон в сектора на недвижимите имоти, който има опастност да се спука, съобщават експертите от Tavex.

 

ГЛОБАЛЕН Индекс на балона на недвижими имоти

Всяка година UBS публикува Global Real Estate Bubble Index. Това е индекс за стойността на недвижимите имоти по света, а последното издание показва няколко ключови пазара, намиращи се на територията на балона.


UBS посочва Торонто като потенциално най-застрашен от балон голям град, отбелязвайки, че цените на имотите са се удвоили за последните 13 години, докато наемите и реалните доходи са се увеличили съответно само с 5% и 10%.

Най-големият град в Канада далеч не е единственият глобален финансов център с бързо покачващи се цени на недвижимите имоти през последната година. „В Мюнхен, Торонто, Амстердам, Сидни и Хонконг цените са се повишили с повече от 10% само през последната година.“, се посочва в доклада.

Годишно увеличение с 10% би довело до удвояване на цените на всеки 7 години, което според банката е показател за нестабилност. 


През последната година имаше три ключови пазара, където цените не се повишиха: Лондон, Милано и Сингапур.

Лондон е особено забележителен, тъй като успява да задържи повече милионери от всеки друг град в света и е класиран като финансов център №1 в световен мащаб.

Друг интересен факт е, че броят на годините, за които квалифициран работник успява да изплати апартамент от 60 кв. м. в центъра на града продължава да расте. 


Само историята ще покаже, дали имотите ще се окажат „сигурна“ инвестиция за жителите в тези градове.

Коментари: 0