Гърция отлага въвеждането на извънредни мерки

До отмяната се стигна след силно земетресение на остров Самос, което доведе до големи материални щети

Гърция отлага въвеждането на извънредни мерки

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Земетресението на остров Самос в Гърция отложи с ден въвеждането на по-строги мерки срещу коронавируса, пише БНР.

Поради силното земетресение на остров Самос премиерът Кириакос Мицотакис отложи изявлението си, в което се очакваше да съобщи общи национални мерки срещу коронавируса. С тях се очаква да се въведе задължително носене на маски навън в цялата страна, независимо от броя на заразените, затваряне на заведенията в 22.00 часа и удължаване на вечерния час.

В областите, които са под карантина, като Солун, Серес, Родопи и Лариса, е засилено полицейското присъствие, което следи за стриктното спазване на мерките. Органите на реда глобяват не само за неносене на маски, но и за формално поставени такава, които не покриват лицето до очите. А в областите под карантина се допускат по трима пътници в личните автомобили.

В Гърция лекарите съобщават, че здравната система предимно в северната част е под силен натиск от големия брой пациенти с Covid-19.

Според проучване на специалистите в Солун има около 70 хиляди активни носители на вируса. Серес също е с много висока заразна активност. Още 11 гръцки области са на прага на карантина, по регистрирани положителни проби в последните дни.

За сега не се обсъжда въвеждане на карантина в област Атика, където се намира столицата Атина, според говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Коментари: 0